Policija je propustila priliku spriječiti Đinđićevo ubojstvo

POLICIJA je možda propustila priliku da spriječi umorstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića zbog slabe suradnje u traganju za ukradenim praznim putovnicama, rekao je glavni tajnik Interpola Ronald Noble.

Noble je rekao kako policija sad zna kako je glavni osumnjičeni za Đinđićevo ubojstvo 12. ožujka Milorad Ulemek došao u posjed jedne od 100 hrvatskih praznih putovnica ukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999.

Bivši pripadnik paravojnih postrojbi i mafijaški "boss" poznat i kao Milorad Luković "Legija", s tom je putovnicom često boravio u Švicarskoj, Austriji, Makedoniji, Grčkoj, Singapuru i Hrvatskoj, navodi Reuters.

"Mogli smo spriječiti to umorstvo", rekao je Noble u tekstu objavljenom na Interpolovoj web-stranici u utorak, dan nakon što je po tome govorio na svjetskoj konferenciji Interpola u Španjolskoj.

Iako je Interpol organizirao bazu podataka o ukradenim putnim dokumentima, dužnosnici tvrde da se njome koristi tek svaka šesta zemlja na svijetu i da to ide na ruku zločincima.

"Takvi se zločini događaju svaki dan u cijelom svijetu, a vrlo malo zemalja se služi podacima o njima", rekao je Noble.

Pročitajte više