Policijska istraga u HNK zbog navodnih nezakonitosti u poslovanju

ZAGREBAČKA policija započela je istragu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na temelju anonimne prijave u kojoj se upozorava na navodne nezakonitosti u poslovanju nacionalnog kazališta.

Policija je početkom ove godine zaprimila anonimnu prijavu u kojoj se tvrdi da iza nje stoje zaposlenici HNK-a, nakon čega je pokrenuta obrada u koju su uključeni i Državna revizija te Porezna uprava, doznaje se danas od glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulama.

Po njezinim riječima, u prijavi se upozorava na navodno nezakonito financijsko poslovanje i kršenje Zakona o javnoj nabavi pri kupovini automobila, no Vulama nije željela otkriti pojedinosti iz anonimne prijave.

Na upit spominju li se u prijavi neka konkretna imena odgovornih za navodne nezakonitosti i novčani iznosi koji su pronevjereni, Vulama je odgovorila negativno. Dodala je da je policija u dosadašnjoj obradi od Ministarstva kulture zatražila dokumentaciju vezanu uz poslovanje HNK-a i obavila nekoliko obavijesnih razgovora, no nije precizirala s kojim osobama.

Iz HNK su danas Hini poručili da će se o svemu očitovati priopćenjem.

Krajem veljače ove godine tadašnji intendant HNK Mladen Tarbuk odbacio je medijska nagađanja i glasine o navodnom kriminalu i pljački koja su uslijedila nakon što je anonimna osoba na internetskoj stranici Teatar.hr objavila takve informacije.

Tarbuk je istog dana razriješen dužnosti zbog, kako je objasnio Ministar kulture Božo Biškupić, više od sedam milijuna kuna gubitaka u poslovanju u 2004.

Pročitajte više