Poljaci opovrgavaju da su njihovi vojnici zlostavljali iračke zatvorenike

POLJSKA je vojska opovrgnula medijska izvješća objavljena u petak prema kojima su i njihovi vojnici zlostavljali iračke zatvorenike u zoni za koju su nadležni na jugu Iraka.

Agencija Associated Press prenijela je izvješće američke vojske prema kojemu su dvojica zatvorenika istražiteljima koji rade na slučaju zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib izjavili kako su ih tukli poljski vojnici.

"Kategorički opovrgavam tu informaciju", rekao je glasnogovornik poljskog glavnog stožera u Iraku pukovnik Zdzislaw Gnatowski.

"Prije nekoliko tjedana glavni je vojni tužitelj proveo istragu u našem centru za zatočenike te je potvrdio da se u potpunosti poštuju sve procedure", kazao je. Dodao je kako američki dužnosnici Poljacima nisu uložili nikakvu žalbu na ponašanje njihovih vojnika u Iraku.

No, svjedoci su, prenosi AP američkim istražiteljima, kazali kako su i vojnici iz drugih zemalja, članica koalicije također optuženi za zlostavljanje zatvorenika, prenosi Associated Press.

Poljaci predvode multinacionalne snage u južnom dijelu Iraka oko svetoga grada Kerbale, u sklopu koalicijskih snaga koje predvode Amerikanci.

Pročitajte više