Poljska se pretvara u pustinju, rijeke presušuju, prijeti nestašice vode

Ilustracija: EPA

STRUČNJACI upozoravaju kako bi se Poljska, zemlja s 38 milijuna stanovnika, u narednim godinama mogla suočiti s ozbiljnom krizom nestašice vode, ako se ne osmisli način da je zadrže na teritoriju ove zemlje, piše AFP.

"Ne sjećam se da je razina vode ikad bila toliko niska"

Dok sjedi pokraj rijeke Vistula, s dva ribarska štapa u rijeci, 85-godišnji Tadeusz Norberciak gleda u kamenje pored rijeke koje je nekoć pokrivala vod.  Znakovi su to naziruće krize nestašice vode.

"Ne sjećam se da je razina vode ikad bila toliko niska kao što je posljednjih godina. To je tragično”, rekao je ovaj umirovljenik odjeven u ribičko odijelo i kapu kojima se štiti od jakog sunca. 

"Dalje na sjeveru je još i gore. Vistula izgleda poput lokvice”, rekao je AFP-u.

"Poljska, europska pustinja"

Malo po malo na stotine rijeka u Poljskoj se suše, a prema procjenama stručnjaka ovoj zemlji od 38 milijuna stanovnika u narednim godinama prijeti ozbiljna kriza nestašice vode.

Visoki ured za reviziju u Poljskoj upozorio je u svom nedavnom izvještaju kako već sada ima tek 1600  metara kvadratnih vode na jednog Poljaka godišnje, što je tek malo više od europskog prosjeka.U izvještaju naslovljenom "Poljska, europska pustinja” stoji i kako su izvori vode slični onima u Egiptu.

A suprotno uobičajenom vjerovanju, Poljska nikad nije imala previše vode. Ona ima manje kiša negoli zemlje koje se nalaze zapadnije, ali i sličnu razinu isparavanja. Toplije zime s manje snijega znače da se podzemne vode ne obogaćuju kad dolazi do proljetnog otapanja.

Osim toga, u Poljskoj se zadržava jako malo vode, što je prema mišljenju stručnjaka, jedan od glavnih uzroka problema. 

Ogromni dijelovi zemlje polako se pretvaraju u stepe

Rezultat svega toga je da se ogromni dijelovi zemlje polako pretvaraju u stepe – polusuhe ravnice prekrivene travom kojima prijeti nestanak poljoprivrede, šuma i biljnog i životnjskog svijeta.

S klimatskim promjenama, odnosno čestim sušama i obilnim ali kratkim kišama, stručnjaci predviđaju da je situacija došla do kritične točke. Tijekom  2018. godine razina vode je pala na 1100 metara kvadratnih. A čini se da će situacija biti još gora ove godine. 

Poljska hidrološka služba objavila je ovog srpnja alarm zbog toga što je u 12 od 16 poljskih regija podzemne vode bi mogle biti preniske da napune pitke izvore.

Dolazi do zabrane punjenja bazena, zalijevanja vrtova i pranja automobila

Preko 320 općina već je uvelo restrikcije u upotrebi vode s teškim kaznama za one koji ih ne poštuju. Neke su zabranile punjenje bazena, zalijevanje vrtova ili čak pranje automobila.

U Skierniewice, gradu u kojem živi 47.000 stanovnika, a nalazi se nekih 80 kilometara jugozapadno od Varšave početkom lipnja morali su obustaviti dovod vode. Danima vodu su imali samo stanovi koji su se nalazili u prizemlju. Kako nije bilo tekuće vode na katovima, lokalne vlasti morale su dijeliti  vreće od deset litara vode bijesnim građanima.

Nestašice vode u mnogim dijelovima zemlje tako rezultiraju socijalnim konfliktima. 

Stanovnici Sulmierzyce koji se nalazi u središnjem dijelu Poljske optužuju rudnik ugljena da usisava vodu. U malom zelenom gradiću Podkowa Lesna pokraj Varšave stanovnici su ljuti na susjedni gradić Zolwin jer smatraju da koriste previše vode iz zajedničkog izvora kako bi zalijevali svoje vrtove.

Poljska namjerava potrošiti 3,6 milijarde dolara za gradnju spremnika vode

Stručnjaci pak tvrde kako je zadržavanje vode ključno.

Pošto nema dovoljno rezervoara, Poljska zadržava samo 6,5 posto vode koja prolazi njenim teritorijem, dok, primjerice, Španjolska zadržava skoro pola.

Kako bi spriječila još veću krizu vlada namjerava potrošiti oko 3,6 milijardi dolara za izgradnju 30 spremnika vode. Oni bi trebali uduplati kapacitete za zadržavanje vode od 2027 godine. A poljoprivrednici će moći graditi male spremnike do  1000 metara kvadratnih bez posebnih dozvola.

"Tek sada otkrivamo da Poljska ima problema s vodom”, rekao je Leszek Pazderski, stručnjak za zaštitu okoliša koji radi u Greenpeace Poljska, dodajući kako su u Poljskoj mislili da takve probleme ima subsaharska Afrika, a ne Europa.

Pročitajte više