Poplave na Filipinima: Masovni pokopi neidentificiranih žrtava, 650 mrtvih, 800 nestalih

NA FILIPINSKOM otoku Mindanao danas se organizira masovni pokop za neidentificirane žrtve poplava. Zdravstveni djelatnici pokapaju neidentificirana tijela koja još nitko ne traži. Svako tijelo označeno je tako da je moguća buduća identifikacija.

Dužnosnici su se odlučili na masovni pokop najkasnije do ponedjeljka zbog visokog stupnja raspadanja tijela, prenosi BBC. Ministrica zdravstva Liddy Villarin izjavila je da su vreće označene tako da je svaka potencijalna ekshumacija lako izvediva.

Tropska oluja poharala je ovaj filipinski otok i izazvala velike poplave koje su ostavile obalna mjesta potpuno devastiranima. Filipinski Crveni križ objavio je da se broj poginulih kreće oko 650 ljudi, a još se 800 smatra nestalima.  Nabujale rijeke odsjekle su domove izgrađene na njihovim obalama, a mediji javljaju da su u nekim područjima pometena cijela sela. Vlastima su upućene kritike da nisu posvetili dovoljnu količinu pozornosti upozorenjima na ozbiljnost oluje. Iako su Filipini svake godine pogođeni velikim tajfunima i tropskim olujama, jug zemlje obično bude pošteđen najtežih šteta.

Uništene ceste otežavaju spasiocima pronalazak preživjelih u udaljenim mjestima. Benito Ramos, krizni upravitelj izjavio je za BBC da skupljaju tijela koja su počela isplivavati na površinu. "Pogrebnici imaju pune ruke posla", kazao je.

Tijela žrtava koje nitko ne traži nakupljaju se u mrtvačnicama u tolikim brojevima da mrtvačnice ostaju bez lijesova, a radnici u mrtvačnicama su premoreni od neprekidnog rada. Lokalni mediji javljaju da je jedna ustanova odbila leševe dvoje utopljene djece.

Otprilike 35 000 ljudi smješteno je u skloništima i evakuacijskim centrima objavilo je Nacionalno Vijeće za smanjenje i upravljanje rizičnim situacijama. Vlada kaže da je preživjelima nužno potrebna pitka voda, skloništa i lijekovi.

Od međunarodnih donatora koji nude pomoć ističu se Kina i SAD.

Pročitajte više