Porinut brod za grčkog naručitelja i položena kobilica za zadarsku Tankersku plovidbu

U splitskom brodogradilištu danas je porinut tanker, novogradnja 436, prvi od dva takva broda koje Brodosplit gradi za grčkog brodovlasnika Spyrosa Karnessisa.

Tanker za prijevoz nafte i naftnih prerađevina vrijedan je oko 39 milijuna dolara, dug je 244 metra, širok 42, a visok 21 metar. Nosivost mu je 103 tisuće tona, a plovit će pod liberijskom zastavom.

Nakon porinuća broda za grčkog naručitelja, na prvi je navoz u splitskom škveru položena kobilica za tanker namijenjen prijevozu sirove nafte za Tankersku plovidbu iz Zadra. Vrijednost je tankera, koji će nositi ime "Hrvatska", 51 milijun dolara.

To je drugi od tri jednaka broda, koliko će ih se graditi za našu najveću brodarsku kompaniju, nakon "Alana", najvećeg suezmax tankera na svijetu i najvećeg ikada sagrađenog broda na hrvatskim navozima. "Alan" je Tankerskoj plovidbi isporučen u siječnju ove godine.

Inače, knjiga narudžbi splitskog brodogradilišta, s 21 ugovorenim brodom, popunjena je do 2008. godine. Ukupna je vrijednost tih narudžbi, kazao je nakon porinuća predsjednik Uprave Brodosplita Pedrag Čudina, veća od 800 milijuna dolara. Dodajo je kako će se bez obzira na zahtjevne poslove koji su pred njima pridržavati ugovorenih rokova proizvodnje i isporuke.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više