Powell, Juščenko i Bono među kandidatima za Nobela

Najmanje 166 osoba i organizacija nalazit će se među ovogodišnjim kandidatima za Nobelovu nagradu za mir, objavio je u srijedu Institut Nobel, a francuska agencija AFP navodi da popis uključuje bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella, ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, irskog rokera Bono Voxa i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). L

"Broj kandidatura nije konačan. Nastavljamo primati još neke, ovisno o poštanskim uredima", izjavio je Geir Lundestad, direktor norveškog Instituta Nobel.

Lista predloženih obuhvaća već 137 pojedinačnih kandidatura i 29 organizacija. Prošle godine dosegla je rekordnu brojku od 194.

Osobe koje smiju predložiti kandidata - parlamentarci i ministri svih zemalja, bivši dobitnici, neki sveučilišni profesori - smjeli su to napraviti do 1. veljače.

Pet članova Nobelova odbora imat će mogućnost predložiti vlastite kandidate na prvom sastanku predviđenom za 22. veljače.

Njihov identitet drži se u tajnosti ali među vjerojatnim kandidaturama spominju se bivši američki državni tajnik Colin Powell, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i gruzijski Mihail Saakašvili te Bono, pjevač irske skupine U2. Tu su i Papa Ivan Pavao II. i bivši češki predsjednik Vaclav Havel.

Zbog svojih nastojanja u Iranu i Sjevernoj Koreji, Međunarodna agencija za atomsku energiju također je spomenuta.

Nobelov odbor odabir završava općenito u rujnu, a ime pobjednika objavljuje se oko polovice listopada. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u Oslu 10. prosinca, na obljetnicu rođenja njezina utemeljitelja, švedskog znanstvenika Alfreda Nobela.

Prošle je godine Nobelova nagrada za mir, koja se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka vrijednog 10 milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijun eura), pripala Kenijki Wangari Maathai, prvoj Afrikanki i prvoj ekologinji koja prima tu uglednu nagradu.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više