POWELL KAŽE DA SE IRAKU TREBA SUPROTSTAVITI SADA

Američki državni tajnik Colin Powell kazao je u četvrtak kako se iračkoj prijetnji treba suprotstaviti sada, a ne nakon još jednog masovnog ubojstva nedužnih ljudi.

´Trenutak u kojem se nalazimo je odlučujući. Mi smo na probi, Vijeće sigurnosti je na probi i međunarodna zajednica je na probi´, rekao je Powell svjedočeći pred senatskim pododborom za trgovinu.

On je kazao kako se ne može dopustiti da Saddam Hussein nastavi razvijati oružje masovnog uništavanja.

´Ovo je vrijeme za suprotstavljanje ovoj vrsti prijetnje, ne nakon što vidimo da je tisuće ljudi umrlo zbog uporabe nekog od ovih strašnih oružja´, rekao je Powell.

Powell je u četvrtak iz Washington otputovao u New York gdje će u petak sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će UN-ovi inspektori oružja Hans Blix i Mohamed ElBaradei izvijestiti o protekla tri mjeseca inspekcija iračkog oružja masovnog uništavanja.

Očekuje se da će američki državni tajnik u New Yorku među članicama Vijeća sigurnosti nastaviti lobirati za američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije koji utire put vojnoj akciji u Iraku.

Francuska, Njemačka i Rusija predložile su nastavak pojačanih inspekcija i tvrde da za sada nema razloga uporabi sile u Iraku.

Powell će govoriti nakon izvješća inspektora, a već sada je dogovorio razgovore s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom i španjolskom ministricom vanjskih poslova Anom Palacio.

Očekuje se da će izvješće inspektora o iračkom oružju dati argumente objema suprotstavljenim stranama u Vijeću sigurnosti koje se bore oko toga kako nastaviti razoružavanje Iraka.

Sjedinjene Države za sada ne mogu osigurati devet glasova potrebnih za prolazak američke rezolucije, a us to Francuska i Rusija prijete vetom na bilo kakvu rezoluciju koja odobrava uporabu sile u Iraku.

Blix je u srijedu rekao kako je sastavio popis 29 preostalih zadaća koje Irak mora ispuniti kako bi dokazao da se razoružava, što bi moglo otežati američke napore da dobije prolaz za svoju rezoluciju.

Blix je rekao, imajući na umu prvenstveno iračko uništavanje zabranjenih raketa al Samoud 2, kako Irak sada ´znantno bolje surađuje´.

Powell je u srijedu kazao kako su Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri spremni razoružati silom Irak i ako Vijeće sigurnosti ne odobri vojnu akciju.

Pročitajte više