Powell: Novi palestinski premijer mora imati veće ovlasti

AKO Ahmed Korei postane novi palestinski premijer, on mora imati potrebne ovlasti za suzbijanje terorizma, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell.

Korei, također poznat pod imenom Abu Ala, kojeg je Jaser Arafat imenovao na dužnost premijera nakon ostavke Mahmouda Abbasa, mora pokazati predanost borbi protiv palestinskih militanata odgovornih za napade na Izraelce, rekao je Powell na konferenciji za novinare sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Anom Palacio.

Korei još mora prihvatiti dužnost premijera, a zatim ga mora potvrditi i palestinski parlament.

"Nadamo se da kako god ispadne, tko god bude premijer, a ja mislim da će biti Abu Ala, da će se on obvezati na borbu protiv terorizma", rekao je Powell. "I nadam se da će dobiti političke ovlasti, snage sigurnosti i financijsko pokriće - što je potrebno za provedbu te zadaće", dodao je.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, čija zemlja trenutno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a, rekao je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru Koreiju da može računati na potporu Europe.

Tijekom razgovora Korei je zatražio angažman Europske unije u procesu reformi i bliskoistočnih mirovnih pregovora, priopćio je Berlusconijev ured za odnose s javnošću.

Berlusconi je uvjerio Koreija da ima potporu EU-a za nastavak reformi kao i za borbu protiv terorizma, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više