Powell u poruci sastanku u Cavtatu obećao potporu SAD-a Paktu

SJEDINJENE DRŽAVE pozdravljaju promjene koje su postigli narodi u jugoistočnoj Europi, a u daljnim zadaćama na ekonomskim reformama, povratku izbjeglica i borbi protiv organiziranog kriminala obećavaju svoju pomoć, rekao je u utorak u Washingtonu američki državni tajnik Colin Powell u poruci Regionalnom stolu Pakta o stabilnosti koji se održava u Cavtatu.

Promjene koje su postigli narodi jugoistočne Europe svjedoče o tome "što može postići međunarodna zajednica kada radi zajednički kao u Paktu o stabilnosti za jugoistočnu Europu", stoji u Powellovoj poruci Regionalnom stolu Pakta o stabilnosti u Cavtatu na kojem se okupilo 250 predstavnika.

On je odao priznanje zemljama u regiji koje oblikuju nove institucije, obnavljaju svoja gospodarstva i privode ratne zločince pravdi.

Powell je međutim naglasio kako zemlje jugoistočne Europe moraju još mnogo toga uraditi. Među zadaće koje su još pred njima američki državni tajnik je ubrojao uhićenje ratnih zločinaca, borbu protiv organiziranog kriminala, povratak izbjeglica, reformu gospodarstva i sprječavanje trgovine ljudima.

"Znamo da će aspiracije naroda jugoistočne Europe postati stvarnost samo uz naše stalno sudjelovanje i suradnju", rekao je on obećavajući da narodi jugoistočne Europe mogu računati na Sjedinjene Države "da će stajati uz njih dok zajednički rade na ovim teškim zadaćama. Na taj način, zajednički, možemo stvoriti stabilnu, uspješnu i demokratsku jugoistočnu Europu".

Pročitajte više