POŽAR IZ CRNE GORE PROŠIRIO SE NA HRVATSKU Gase ga dva kanadera, vatrogasci ne mogu pristupiti brdu

Ivo Cagalj/PIXSELL, google maps, HINA/ Mario STRMOTIĆ, EPA/BORIS PEJOVIC

POŽAR na brdu Bjelotina u Crnoj Gori, koji je sinoć prešao u Konavle poviše sela Bani je pod nadzorom iako još uvijek mjestimično ima otvorenog plamena, rekao je u četvrtak rano poslijepodne zapovjednik JVP Konavle Mario Magud.

> Ukoliko imate fotografije ili snimke s lica mjesta koje želite podijeliti s nama, pošaljite ih na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice, a mi ćemo ih objaviti!

''Vidjet ćemo popodne kakva će situacija biti. Uglavnom je riječ o izdimljavanju, ali lokalno se pojavljuje otvoreni plamen. Nema širenja požara zasada. Jutros su nam bila četiri kanadera, sada očekujemo povratak njih dva jer vatrogasci ne mogu pristupiti brdu'', rekao je Magud.

Taj je požar zahvatio oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198  vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Pročitajte više