Pred nama su rekordno topli dani, već za vikend stižu nevrijeme i kiša

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DANAS i sutra očekuju nas rekordne temperature. Naime, kako prognozira Zoran Vakula, danas i sutra će se temperature u središnjoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj penjati do 30 °C.

Ali takvo vrijeme neće dugo potrajati jer nas već od subote očekuju niže temperature.

Danas nas ipak očekuje pretežno sunčano vrijeme uz pokoji poslijepodnevni pljusak uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Posavini. 

Kiša, grmljavina i tuča od sutra

Sutra će već vrijeme biti sve nestabilnije. Na Jadranu će puhati većinom umjereno i jako jugo, ponegdje i olujno. 

Već poslijepodne će na sjevernom Jadranu i u gorju biti povremene kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, uz veliku vjerojatnost i za lokalna olujna nevremena i tuču.

Navečer i u noći na subotu isto se očekuje i u istočnijim krajevima zemlje, a najkasnije vjerojatno tek u subotu ujutro na širem dubrovačkome području i u Podunavlju, prognozira Vakula za HRT.

Od subote u gorju moguć snijeg

Od subote će, pak, biti promjenjivo i svježije, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i grmljavinu. 

U višem je gorju moguć i snijeg, osobito potkraj nedjelje i u ponedjeljak.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Vrlo topao dan pred nama

"Na istoku unutrašnjosti ujutro je moguća mjestimična magla, većinom kratkotrajna, vjerojatnije u Posavini. Dan će proteći uz obilje sunčanih sati te većinom slab južni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka od jutra razmjerno visoka, a poslijepodnevne vrijednosti bit će između 26 i 28 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vrlo toplo, ali ipak malo manje nego na istoku. Puhat će jugozapadnjak, u gorju i jak. Prevladavat će sunčano vrijeme, a ujutro uz rijeke može nakratko biti magle.

Magle u jutarnjim satima može biti i po kotlinama gorske Hrvatske, a kao i na sjevernom Jadranu, prevladavat će sunčano vrijeme, uz povremeno više oblaka u jutarnjim satima, posebno na širem riječkom području. U gorju će puhati umjeren jugozapadnjak, a na moru i jugo, koje će na otvorenome biti i umjereno jako. More, čija je temperatura između 13 i 15 °C, umjereno valovito i valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku. S umjerenim i umjereno jakim jugom poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom niža uz more nego u unutrašnjosti, no vrijednosti će biti između 22 i 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo, uz obilje sunčanog vremena. S umjerenim, na otvorenome moru i jakim jugom more će biti umjereno valovito i valovito”, prognozirala je Tanja Renko za danas.

Sutra iznadprosječno toplo, a potom kiša i zahlađenje

“Petak će na Jadranu također biti u znaku juga i iznadprosječne topline. Ipak, prema večeri oblaci će se sa zapada gomilati te će do kraja dana već na većem dijelu sjevernog i na dijelu srednjeg Jadrana biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U noći na subotu naoblačenje će se proširiti na cijelu obalu. 

Za vikend i početkom idućeg tjedna promjenljivo - izmjenjivat će se suha i kišna razdoblja, pri čemu će se i temperatura malo sniziti, a i vjetar oslabjeti.

Petak će na kopnu biti još topliji od četvrtka, uz najvišu temperaturu na istoku unutrašnjosti i oko 30 °C. Iako će veći dio dana proteći uz sunčano vrijeme, prema večeri će atmosfera biti sve nestabilnija pa će na zapadu unutrašnjosti vrlo vjerojatno biti izraženijih pljuskova. 

Vikend i početak idućeg tjedna vrlo promjenljivi te manje topli, no ipak primjereniji za kraj travnja", prognozirala je za HRT.

Pročitajte više