Predsjednik Mesić od petka u službenom posjetuLlatviji

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovat će u petak u višednevni službeni posjet Republici Latviji, a posjet hrvatskog predsjednika bit će prvi bilateralni posjet na najvišoj razini između Zagreba i Rige.

Tijekom višednevnog boravka u Latviji predsjednik Mesić razgovarat će s najvišim latvijskim dužnosnicima, predsjednicom Vairom Vike-Freiberga, ministricom vanjskih poslova Sandrom Kalniete te drugim visokim dužnosnicima.

Kako se očekuje, glavne teme razgovora hrvatskih i latvijskih dužnosnika bit će bilateralne naravi, a razgovarat će se i o stanju u baltičkom području, na jugoistoku Europe, te o situaciji u svijetu kojom će zasigurno dominirati pitanje rata u Iraku.

Hrvatski predsjednik će sa svojim latvijskim domaćinima razgovarati i o latvijskim iskustvima u približavanju euroatlantskim integracijama.

Predsjednik Mesić bit će u Rigi nazočan i predstavljanju hrvatskog turizma u baltičkim državama u organizaciji Hrvatske turističke zajednice.

Latvija je bila među prvim europskim državama koje su potkraj 1991. godine priznale Hrvatsku. Dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, do sada su potpisale niz ugovora, a Latvija je i prvi gospodarski partner Hrvatske na Baltiku iako je gospodarska razmjena vrlo skromna i iznosi samo 4 milijuna dolara. U toj su zemlji prisutne i dvije hrvatske tvrtke - Podravka i Industrogradnja.

Latvija je proces odvajanja od Sovjetskog Saveza započela 1990. godine, a taj je proces obilježio sukob s jedinicama sovjetskog ministarstva unutarnjih poslova. U siječnju 1991. godine u napadu sovjetskih postrojbi na latvijsko ministarstvo unutarnjih poslova poginulo je pet osoba. Latvija je ipak brzo stekla neovisnost - zbog državnog udara u Sovjetskom Savezu 1991. godine, Moskva je u rujnu iste godine priznala nezavisnost baltičkih država.

Latvija je u posljednjih dvanaest godina prešla daleki put - pozvana je da uđe u NATO, a 16. travnja u Ateni će potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Površinom nešto veća od Hrvatske, ima 2.3 milijuna stanovnika, te jedno od najdinamičnijih gospodarstava tranzicijskih zemalja. Ona je prva baltička zemlja koja je pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Pročitajte više