PREDSJEDNIŠTVO BiH I OHR SPORE SE OKO SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine spremno je preuzeti svoj dio obveza vezanih za uspostavu državnih institucija koje bi sudile počiniteljima ratnih zločina, no traži da se to obavi na temeljit i zakonit način, priopćeno je u četvrtak iz službe za informiranje bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Članovi Predsjedništva BiH na ovaj su način odbacili oštre kritike što su im dan ranije upućene iz Ureda Visokog predstavnika (OHR), koji ih je optužio da opstruiraju uspostavu registra pri državnom sudu.

"Propust Predsjedništva BiH da poduzme mjere na uspostavi sudskog registra ozbiljno dovodi u pitanje približavanje BiH euroatlantskim integracijama", stoji među ostalim u izjavi Paddyja Ashdowna objavljenoj u Sarajevu.

Iz Predsjedništva BiH potom je pojašnjeno kako su članovi ovog tijela u načelu prihvatili odredbe sporazuma s OHR-om o uspostavi ureda registra pri Odjelu za ratne zločine, organizirani i gospodarski kriminal i korupciju pri Sudu BiH, no traže otklanjanje pravnih i tehničkih nejasnoća u predloženom tekstu.

Za te je izmjene zaduženo Vijeće ministara BiH, a Predsjedništvo očekuje prečišćeni tekst sporazuma već na svojoj narednoj sjednici.

Strategijom okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) predviđeno je da BiH preuzme procesuiranje ratnih zločina tijekom 2005. godine.

O tome su obavljeni i razgovori s predstavnicima vlasti BiH, a međunarodna zajednica obvezala se osigurati početni iznos od oko 20 milijuna eura za sđenja i istrage što se očekuju tijekom prve godine.

Tužitelj John McNair, koji se nalazi na čelu posebnog odjela za organizirani kriminal i koji treba dobiti ovlasti i za slučajeve ratnih zločina, najavio je međutim kako će prvi takav predmet iz Den Haaga biti prebačen u Sarajevo već u listopadu.

Riječ o Željku Meakiću i još trojici bosanskih Srba optuženih za zlostavljanja i ubojstva nesrba počinjena u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora.

Procesuiranje ratnih zločina u BiH neće međutim u cijelosti biti prepušteno domaćim sucima i tužiteljima.

U državnom tužiteljstvu i sudu bit će angažirani inozemni suci i tužitelji.

U sudskom će vijeću tako sjediti dva inozemna i tek jedan domaći sudac, a predviđeno je da ih kroz ured registra imenuje upravo Visoki predstavnik Ashdown, za što je opet potrebna odluka Predsjedništva BiH odnosno potpisivanje sporazuma s OHR-om.

Prije nego što u BiH počnu u većem broju pristizati predmeti iz Den Haaga, Parlament te zemlje morat će odobriti i paket provedbenih zakona kojima se osigurava funkcioniranje odjela za ratne zločine pri državnom sudu i tužiteljstvu.

Vijeće ministara BiH te je zakone poslalo u parlamentarnu proceduru prije gotovo dva mjeseca, no njihovo usvajanje spriječili su zastupnici iz reda Srpske demokratske stranke (SDS).

Oni su se usprotivili prijedlogu za hitno usvajanje zakona tražeći da im se dopusti mogućnost ulaganja amandmana.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više