PREDSTAVLJEN DRŽAVNI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

Čelnici Državnog zavoda za zaštitu prirode najavili su danas da će taj zavod pratiti stanje u prirodi i predlagati mjere zaštite, izraditi kartu staništa te katastar speleoloških objekata. L

Uspostavit će i informacijski sustav zaštite prirode i svim zainteresiranima omogućiti pristup informacijama te će surađivati s javnim ustanovama koje se brinu o zaštićenim područjima, rekli su ravnatelj Davorin Marković i stručna voditeljica Jasminka Radović koji su na konferenciji za novinare predstavili rad Zavoda.

Dodali su da će Zavod moći ispuniti tu svoju zadaću jedino surađujući sa stručnjacima, nevladinim udrugama i raznim institucijama.

Zavod za zaštitu prirode osnovan je prije tri mjeseca na temelju novoga Zakona o zaštiti prirode, kao javna ustanova koja se bavi zaštitom prirode. Novi zakon proširuje djelatnost zaštite sa zaštićenih područja na cijelu prirodu, rekao je Marković.

Zavod će donositi stručne podloge i mišljenja na temelju kojih će ministarstva moći donositi pravovaljane upravno-pravne odluke.

Marković je rekao da bi svi međunarodni projekti, koji se odnose na zaštitu prirode, trebali biti u nadležnosti Zavoda.

Zavod za zaštitu prirode osnovan je kao dio plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU-u jer se velik broj pitanja Europske komisije odnosi na zaštitu prirode. EU traži i uspostavu ekološke mreže Natura 2000, bez koje niti jedna zemlje ne može postati članicom Europske unije.

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače, predstavljene su danas i aktivnosti Zavoda na uvrštavanju još neuvrštenih močvarnih staništva u Ramsarski popis te plakati i brošure koje je Zavod izradio u povodu tog dana.

(Hina) bma ln

Pročitajte više