Predstavljen priručnik "Nove slike iz kemije"

"Nove slike iz kemije", priručnik Školske knjige za nastavu koji obuhvaća popularne radove 16 hrvatskih autora, predstavljen je danas u prostorijama nakladnika u Zagrebu.

Zbornik čiji je urednik dobitnik državne nagrade za popularizaciju znanosti dr. Nenad Raos, donosi 22 članka o osnovnim pojmovima iz kemije, primjeni te znanosti te dio o kemiji u nastavi.

Članci tekstom i ilustracijama pružaju podršku za nastavu i unapređuju rad s učenicima, kazala je prikazujući knjigu profesor savjetnik Dubravka Turčinović.

Ravnatelj Školske knjige Ante Žužul izrazio je uvjerenje da će knjiga pomoći svima onima koji žele aktualizirati raspravu o novoj kemiji.

Dr. Raos je napomenuo da je kemija integrirana u sve dijelove društva te da je potrebno stjecanje osjećaja za to i razvijanje "kemijske kulture".

Tekstovi u knjizi predstavljaju izbor iz redovitih predavanja Hrvatskog kemijskog društva te su prošli četiri specijalističke recenzije i dodatno prilagođeni knjizi, kazao je Raos.

Knjiga se naslanja na popularno izdanje Frana Bubanovića (1883-1956) "Slike iz kemije" iz 1917.

Bubanović je kemija tada opisao kao znanost još obavijenu mističnim i čudnim, "štono se kaže ne bez vraga".

Razlog je u posljedicama kemijskih otkrića poput bezdimnog baruta, koji su revolucinirali svijet, a njihova društvena primjena povremeno ga dovodila na rub propasti, rekao je Raos.

Današnja kemija razvila je iznimno precizne metoda te se raširila u toliko disciplina i poddisciplina da se ni nabrojati ne mogu, čiji se znanstvenici sve manje međusobno razumiju, kazao je Raos.

Pokuse o ritmičnim promjenama boja tekućina pred publikom izveo je profesor savjetnik Petar Vrkljan.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više