PREDSTAVLJENA KNJIGA ´FRANCUSKI NADREALIZAM´ VIŠNJE MACHIEDO

Antologijski izbor tekstova iz razdoblja nadrealizma u dvije knjige, objedinjene pod naslovom ´Francuski nadrealizam III´, autorice Višnje Machiedo, predstavljen je večeras u Novinarskom domu.L

´Francuski nadrealizam I-II´ obrađuje tekstove svih važnijih nadrealista koji su stvarali u Francuskoj, od Andrea Bretona i Louisa Aragona do Giorgija de Chirica i Tristana Tzare.

Uz književna djela uvršteni su tekstovi nadrealista iz teorije, kritike i esejistike, poglavlje ´mudrih izreka na nadrealistički način´ i ilustracije nadrealizma u likovnoj umjetnosti.

Uvodni esej i popratni tekstovi Višnje Machiedo dostojno prate tekstove pripadnika ´jednog od najiskrenijih pokreta 20. stoljeća´, ocijenila je književna teoretičarka Tea Benčić-Rimay. Posebno je vrijedno njezino teoretsko znanje i promišljanje književnog roda, dodala je Benčić-Rimay, istaknuvši da bi izdavanje te knjige trebao biti kulturni događaj godine.

Književni teoretičar Tonko Maroević bitnim smatra što knjiga ima faktografsku podlogu, kronologiju i fotografsku dokumentaciju, zbog čega je, među ostalim, Machiedin tekst ´raznolik u onoj mjeri u kojoj nadrealizam nalazi samoga sebe´. Maroević je pohvalio autoričin prepoznatljiv stil povezivanja kritika i prijevoda.

Višnja Machiedo objavila je dosad knjige ´Komedija dell´Arte´ (1987.) i ´Osamnaest izazova, francuski pjesnici 20. stoljeća´ (1996.). Kontinuirano objavljuje književne eseje, prevodi za kazalište, radi radiofonske adaptacije i priređuje izdanja školskih klasika. Za cjelokupan esejističko-prevoditeljski opus autorici je 1997. uručeno odličje Viteza Legije časti.

Knjigu ´Francuski nadrealizam´ objavilo je izdavačko poduzeće ´Konzor´, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova, francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Francuskog instituta u Zagrebu.

Pročitajte više