Predstavljena knjiga Renata Matića "Društvena promocija bezakonja"

Hrvatska sveučilišna naklada predstavila je danas u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar knjigu Renata Matića "Društvena promocija bezakonja Uvod u sociologiju devijantnosti".

O knjizi su govorili ravnatelj Instituta Vlado Šakić, profesor zagrebačkoga Pravnog fakulteta Josip Kregar i autor.

Šakić je istaknuo potrebu za definiranjem devijantnosti u "novom vremenu" kako bi se nadišao "ideološki koncept devijantnoga ponašanja" koji je bio određen člankom 133. nekadašnjeg kaznenog zakona.

Josip Kregar je napomenuo da autor piše zalažući se za određeno društveno stajalište i dometnuo kako knjizi "komparativna istraživanja daju utemeljenost i relevantnost".

"Sociologija u svijetu više od sto godina sustavno proučava raznolike aspekte kriminala i mnogih drugih oblika devijantnosti te, zajedno s drugim disciplinama, preuzima svoj dio odgovornosti u pokušaju da se društvena stvarnost učini humanijim i pravednijim mjestom življenja", ističe Matić u uvodnom dijelu knjige.

Autor u knjizi razmatra teorijski okvir devijantnosti raščlanjujući pitanja vrijednosti, norme, socijalizacije, socijalne kontrole, određuje pojam devijantnosti i sociologijski pristup tom problemu.

U drugom dijelu knjige autor se bavi rezultatima istraživanja i interpretacijom dobivenih rezultata.

Renato Matić (1963.) predaje sociologiju na Studiju za kriminalistiku u Zagrebu. Doktorirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu disertacijom "Neke vrijednosne odrednice devijantnosti u hrvatskom društvu" 2001.

Pročitajte više