Predstavljena knjiga V. Šeksa "Temeljci hrvatske državnosti"

Knjiga "Temeljci hrvatske državnosti" predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, u nakladi tvrtke "Goldenmarketing", predstavljena je danas u Rektoratu osječkoga Sveučilišta u nazočnosti autora.

Na više od 800 stranica u 7. poglavlja knjiga sadrži Šeksova razmišljanja, javne istupe, saborska izlaganja i intervjue dnevnom i tjednom tisku od 1989. do 1995. o temama kao što su Ustav, Domovinski rat, parlamentarna demokracija, suverenost, ljudska prava, kriminal i pretvorba.

Dekan osječkoga Pravnog fakulteta Vladimir Ljubanović ocijenio je kako je autor, opisujući različite aspekte svoga sudjelovanja u stvaranju hrvatske države, stvorio duhovno izvorište za sve koji se bave ustavnim pravom i nastankom suvremene hrvatske države. Jedan od recenzenata Željko Horvatić kazao je kako je Šeks "inzistirao na uravnoteženu odnosu prava i politike, dajući jasne odgovore na postavljena pitanja".

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Pavo Barišić rekao je kako je naslov knjige - "Temeljci hrvatske državnosti" - odabran po metafori kojom se autor poslužio u Hrvatskom saboru u srpnju 1990. u raspravi o ustavnim promjenama.

Ocijenio je kako je Šeksovo djelovanje ugrađeno u temeljne državotvorne akte te da u tim tekstovim "iza temperamentne retoričke fraze na vidjelo izlaze umjerena stajališta".

Autor Vladimir Šeks rekao je kako knjiga opisuje po politčkim zbivanjima možda najburnije razdoblje u novijoj hrvatskoj povijesti nakon razdoblja 1941.-1945.

Naglasio je kako je temeljni razlog objavljivanja knjige "nastojanje da se od zaborava otrgne ono što se zbivalo prije 10-ak godina, vrijeme raspada socijalističkog sustava i višenacionalnih država te autoritarnih sustava, koji su negirali ljudska prava i slobode, bez kojih nema ni drugih kolektivnih prava".

"Svaki pokret, stranka ili država, koji zanemare brigu za temeljna ljudska prava, unose u sebe klicu svoje propasti, i zato je ova isprepletenost pojedinačnih ljudskih prava i sloboda s nacionalnim i kolektivnim pravima, u srži moga cjelokupnoga političkoga djelovanja, izraženoga u ovim tekstovima", rekao je Šeks.

(Hina) xivuc ysp

Pročitajte više