Predstavljena "Konceptualna leksikografija" Anje Nikolić Hoyt

Hrvatska sveučilišna naklada danas je u Društvu hrvatskih književnika predstavila knjigu "Konceptualna leksikografija Prema tezaurusu hrvatskoga jezika" Anje Nikolić Hoyt.

Riječ je o autoričinoj doktorskoj disertaciji koja, po ocjeni recenzenta Ive Pranjkovića, predstavlja vrijednu monografiju posvećenu tematski koncipiranoj leksikografiji.

Tematski koncipirani rječnici - tezaurusi po njegovoj su ocjeni izgubili bitku s abecedno koncipiranim rječnicima.

Upozoravajući na potrebu izrade takvih rječnika, Pranjković se posebno osvrnuo na posljednje poglavlje "Izrada uzorka tezaurusa hrvatskoga jezika". U tom poglavlju autorica se osvrće na tradiciju tematske leksikografije u Hrvata, a donosi i uzorak izrade na primjeru tezaurusne obrade krovne natuknice "Voće" i "Povrće".

Knjiga je namijenjena svima onima koji promišljaju o leksičkom blagu, prevoditeljima, ali i onima koji uče strane jezike, rekla je urednica Anita Šikić.

Ana Nikolić Hoyt (1963.) autorica je znanstvenih i stručnih radova s područja semantike, leksikografije i tezaurusne leksikografije, a zaposlena je u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU-a.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više