predstavljena virtualna knjižnica nikole zrinskoga

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici(NSK) u Zagrebu javnosti je večeras predstavljen projekt ´Bibliotheca Eruditionis: Digitalizirana Bibliotheca Zriniana, kojeg je prije tri godine pokrenula mađarska Nacionalna knjižnica iz Budimpešte, a u sklopu kojega su madžarski stručnjaci uspješno virtualno rekonstruirali knjižnicu Nikole Zrinskoga, zbirku koja se od 1893. čuva u NSK.

Knjižnica Nikole Zrinskoga (1620.- 1664.) obuhvaća 526 svezaka knjiga i 29 rukopisa i jedna je od najznačajnijih tog razdoblja. Zahvaljujući naporima istraživačkog tima i djelatnika obiju knjižnica; Mađarske i NSK našoj čitalačkoj javnosti na ovaj način uspjelo se približiti jednu od najzanimljivijih osoba europskog baroka. Projekt mađarske Nacionalne knjižnice postat će pilot-uzor za buduću virtualnu rekonstrukciju druge značajne knjižnice, Bibliothece Corviniane, hrvatsko-ugarskoga kralja Matijaša Korvina čiji je dvor u Budimpešti u 15. stoljeću bio središte humanističke djelatnosti.

Večerašnja projekcija okupila je veliki broj stručnjaka, posebno iz bibliotekarstva, a o značenju projekta govorili su ravnatelj NSK Josip Stipanov i ravnatelj Nacionalne knjižnice Mađarske Istvan Monok.

Pročitajte više