Predstavljene dvije knjige "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu"

Nadbiskupski duhovni stol i Kršćanska sadašnjost predstavili su večeras u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu knjige priređivača Vladimira Stankovića "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu Južna Amerika" i "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu Australija i Novi Zeland".

O knjigama, kardinalu Kuhariću i njegovim odnosima s hrvatskim iseljeništvom govorili su don Živko Kustić i zamjenik glavnog urednika Hrvatskog slova Domagoj Petrić.

Knjiga "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Australija i Novi Zeland", na 268 stranica, u trima poglavljima prikazuje Kuharićev pastirski pohod Hrvatima u Australiji i Novom Zelandu 1980., 1988. i 1993.

Uvodni tekst je napisao priređivač knjige msgr. Vladimir Stanković, tekstove Hrvati u Australiji i Hrvati na Novom Zelandu Ivan Čizmić, o povijesti Hrvatske katoličke misije u Aucklandu Veljko Ćurin i Ante Klarić.

O Kuharićevim posjetima Australiji i Novom Zelandu govorio je Živko Kustić, koji je istaknuo kako su ove knjige građa za vrlo aktualan i nedovršen studij o prisutnosti Katoličke crkve u povijesti hrvatskoga naroda. "Bilo bi tragično da oni koji pišu povijest hrvatskoga naroda u doba jugoslavenskoga imperijalizma i antikatoličke vlasti ne vrednuju ono što je radila Katolička crkva", dodao je Kustić.

Knjiga "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Južna Amerika", na 315 stranica, u četiri poglavlja prikazuje kardinalove pohode Argentini, Peruu i Venezueli 1986., te rad hrvatskih redovnica u Južnoj Americi.

Uvod je napisao priređivač Vladimir Stanković, a prilog o Hrvatima u Južnoj Americi Ljubomir Antić.

O posjetima kardinala Kuharića Južnoj Americi i toj knjizi govorio je Ante Petrić, inače povratnik u Hrvatsku. Podsjetio je na posebnu ulogu Crkve u brizi za hrvatskoga iseljenika, koji nije imao svoje države, a i ulogu poratnih političkih emigranata u stvaranju i jačanju nacionalne i državotvorne svijesti hrvatskoga naroda.

O četrdesetoj obljetnici biskupskoga imenovanja Franje Kuharića govorio je dr. Stjepan Razum.

Kardinal Josip Bozanić je, obrativši se na kraju okupljenima, rekao da "što vrijeme više odmiče, kardinal Kuharić sve više raste i sve nam je bliži".

Zbor Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" pratio je izlganja pjesmama na latinskom jeziku.

Predstavljanju knjiga nazočio je i vatikanski nuncij u Hrvatskoj mgr. Francisco-Javier Lozano.

(Hina) xmk yjn

Pročitajte više