Premijer Sanader izrazio zadovoljstvo što je došlo do prijenosa vlasti na privremenu iračku vladu, pozdravio izbor Barrosa

PREMIJER Ivo Sanader danas je u ime Vlade izrazio zadovoljstvo što je došlo do prijenosa vlasti u Iraku na privremenu iračku vladu.

Na sjednici Vlade najavio je da će Hrvatska slijediti praksu EU i prijateljskih zemalja te u Ministarstvu vanjskih poslova imenovati visokog diplomatu koji će pokrivati Irak.

Sanader je u ime Vlade pozdravio i jednoglasan izbor Jose Manuel Durrao Barrosa za novog predsjednika Europske komisije.

Barroso je portugalski predsjednik vlade i prijatelj Hrvatske, istaknuo je Sanader.

Vanjskopolitičkih tema Sanader se dotaknuo jer se Vlada suglasila da Ministarstvo vanjskih poslova sudjeluje u pripremi ministarske konferencije Efikasna demokratska uprava na lokalnoj i regionalnoj razini koja će se u drugoj polovici listopada ove godine održati u Zagrebu.

Sanader je na današnjoj sjednici Vlade demantirao medijske tvrdnje o zahlađenju odnosa Hrvatske i SAD-a.

Ni do kakvog zahlađenja odnosa prema Sjedinjenim Državama nije došlo, naglasio je Sanader.

Kad je riječ o summitu NATO-a održanom u Istanbulu, premijer je poručio da to nije bio summit proširenja da je Hrvatska dobila ono za što se borila, a to je puno drugačiji tekst završne deklaracije.

Dužebrižnicima je poručio da prioriteti Hrvatske ostaju isti - NATO i EU i da će Hrvatska u njih ući prije nego, kako je rekao, dušebrižnici misle.

Pročitajte više