Premijerko, zašto ste smijenili upravu HEP-a? Zato jer smo donijeli takvu odluku!

"HOĆETE li vi osobno preuzeti odgovornost za sve loše zakone koji su doneseni u posljednje vrijeme a koji su morali vrlo brzo nakon primjene mijenjati", zanimalo je zastupnicu SDP-a Biljanu Borzan na aktualnom prijepodnevu u Saboru, spominjući zakone o umjetnoj oplodnji, zakon o nepušenju i tzv "zakon nula promila". Naime, Borzan je posebno zanimalo jesu li u Vladi svjesni štete koja je proizvedena temeljem loših zakona te odgovornosti koje iz toga proizlaze.

"Nitko zapravo nije odgovarao za štetu koja je nanesena i za kaos koji su izazvali vaši zakoni", podsjetila je Borzan premijerku Kosor. Premijerka je pitanje iz oporbenih klupa odlučila iskoristiti da bi se pohvalila svojim dosadašnjim radom među kojima se ističu i dva rebalansa.

"Preuzimam odgovornost svaki dan jer ovo je ozbiljna Vlada koja je odgovorno postupala u vremenima kada je nastupila kriza", rekla je Kosor pohvalivši se da je financijski sustav stabiliziran i da se na vrijeme isplaćuju plaće i mirovine.

"Mijenjamo zakone na temeljnom načelu da u vremenu krize slušamo građane i služimo narodu te da osluškujemo stanje", naglasila je Kosor. Borzan nije bila zadovoljna odgovorom da bi se umiješao predsjednik Sabora Luka Bebić naglasivši da je Kosor odgovorila u prvoj rečenici.

"Kosor vam je rekla da preuzima odgovornost", odbrusio je Bebić. Inače na aktualnom satu bilo je zamjetno kako su oporbeni zastupnici odlučili ignorirati ministre, a sva pitanja od debakla početka školske godine, do niza afera u državnim tvrtkama pa do financijskog stanja postavljana su Kosor.

Ugovor o prodaji Ine ide u javnost

"Trudim se iz sve snage i postižemo odlične rezultate", glasio je odgovor Kosor na pitanje nezavisnog saborskog zastupnika Dragutin Lesar na pitanje znaju li "što i kako" rade Nadzorni odbori u javnim tvrtkama. Naime, iako je bilo sasvim jasno da je Lesar pitao o slučaju Lea Begovića koji je kao predsjednik NO postavljen na čelno mjesto HEP-a umjesto Ivana Mravka, odnosno o nezakonitostima koje nitko nije vidio, Kosor je bila vrlo neodređena.

"Begović je sjajno odradio posao, zato smo ga i postavili umjesto Mravka", naglasila je Kosor koja je odgovarala i na pitanja Lesara vezano za rješavanje problema Ine. Naime, Kosor je rekla da će se do kraja godine riješiti problem dugovanja Ine.

"Pitali ste me za ugovor o prodaji Ine? Da, vidjela sam ga i uskoro ćemo ga objaviti", rekla je Kosor odgovarajući na Lesarov upit je li vidjela ugovor o prodaji Ine.

Arsena Bauka iz SDP-a zanimao je slučaj "vojnika partije" Rade Buljubašić koji je dobivao plaću u HEP-u a radio u HDZ-u.

"Pa nije čovjek došao na portu HDZ-a i rekao da hoće radit i da su mu rekli evo ima! Netko je njemu valjda rekao da se javi u HEP i netko je nekome u HEP-u rekao da će ovaj doći", pitao je Bauk inzistirajući na pitanju jeli uprava HEP smijenjena zbog pritiska medija ili skupe nabave struje ili možda zbog slučaja Buljubašića i kaznene prijave DORH-a.

"Mi smo smijenili upravu HEP-a jer smo mi tako odlučili", rekla je Kosor dodajući da ne zna kako se Buljubašić zapravo zaposlio i na čiji prijedlog. Također Kosor je spočitala Bauku kako upravo SDP ima problem sa zapošljavanjem podsjetivši na jučerašnji slučaj iz Dubrovnika.

Zastupnika Željka Jovanića zanimalo kolike su financijske štete proizvele afere u javnim tvrtkama a koje su se otkrile nakon odlaska Ive Sanadera.

"Tamo gdje se pokaže da ima nepravilnosti naravno da ćemo postupiti u skladu s ovlastima", odgovorila je Kosor dodajući da je i ona vidjela što se piše u posljednje vrijeme te opet ponovila slučaj iz Dubrovnik gdje je SDP u središtu afere. Jovanović je rekao da premijerka nije navela iznos te da je tužno da se informacije dobivaju putem medija naglasivši da je iznos koji je samo u posljednje vrijeme izgubljen zbog korupcije, nepotizma i nesposobni dovoljan za besplatne udžbenike. 

Stazić: Trebalo bi novinare zaposliti u DORH-u, to bi bilo puno efikasnije

"Trebali bi u Državnom odvjetništvu zaposliti novinare, tako bi bilo efikasnije", dobacio je SDP-ov saborski zastupnik Jadranki Kosor, od koje je zbog brojnih korupcijskih afera u državnim firmama zatražio ostavku kompletne Vlade. Stazić je u Saboru kazao kako su korupcijske afere koje posljednjih tjedana izbijaju na sve strane prvenstveno krivnja vladajuće stranke.

"Iza svih afera stoje ljudi koje je HDZ postavio na te pozicije i čija je jedina zadaća bila krađa u HDZ-ovo ime. A sad i smjenjuju pod pritiskom javnosti", kazao je Stazić.

"Kada će HDZ konačno otići s vlasti i prepustiti svoje mjesto sposobnima i poštenima", bilo je Stazićevo zastupničko pitanje za premijerku. Odgovor koji je dobio bio je predvidljiv. "Neću otići, niti ja, niti bilo koji drugi član ove Vlade", odgovorila je Kosor i dodala kako kriminala ima u redovima SDP-a, pozivajući se na jučerašnju aferu u Dubrovniku. "Ova Vlada čini sve što može u borbi protiv korupcije i nitko nas neće u tome omesti", zaključila je premijerka.

"Kada ćete nam skinuti krizni porez s grbače?"

"Nitko u Vladi nije očekivao da ćete nam pljeskati zbog uvođenja kriznog poreza, ali da do njega nije došlo vjerojatno ne bi mogli na vrijeme isplatiti plaće i mirovine", odgovorila je Kosor na pitanje Ingrid Antičević Marinović. SDP-ova zastupnica premijerku je upitala kada će se "građanima s grbače skinuti teret harača".

Premijerka je također kazala kako je i SDP-ova Vlada donosila slične odluke kad je smanjila plaće korisnicima državnog proračuna, kao i rodiljne naknade i braniteljska prava.

Pročitajte više