Prijedlog SDS-a za ministra obrane BiH izazvao politički skandal

BRANKO STEVIĆ, kojega je Srpska demokratska stranka (SDS) predložila za prvog ministra obrane Bosne i Hercegovine, osoba je s krajnje upitnom ratnom biografijom i zbog toga neće dobiti suglasnost međunarodne zajednice za postavljenje na ovu dužnost, tvrde u utorak sarajevski mediji.

List "Dnevni avaz" na naslovnoj je stranici objavio informaciju kako je Ured Visokog predstavnika (OHR) "zaprepašten" Stevićevim kandidiranjem na jednu tako važnu dužnost čija bi uspostava trebala priližiti BiH NATO savezu.L

"Prosto je nevjerojatno da se za jedno tako važno mjesto kakvo je ministar obrane predloži čovjek koji je bio šef policije u Bijeljini od 1992. do 1994. godine. U tom su se razdoblju desili neki od najgorih zločina u BiH i to baš na području Bijeljine", kazao je ovom listu dužnosnik OHR-a koji je tražio da mu se ne pominje ime.

Odluka SDS-a da za ministra obrane predloži Stevića bila je iznenađenje za mnoge jer je on potpuno nepoznat široj javnosti a nema ni bilo kakvog iskustva potrebnog za obnašanje ovakve dužnosti.

O njemu je objavljeno samo kako je diplomirao pravo u Beogradu, prije rata je radio u bijeljinskom domu zdravlja a tijekom rata je u dva navrata bio šef policije u tom gradu.

Trenutačno je Stević je na dužnosti pomoćnika općinskog načelnika i potpredsjednika općinskog odbora SDS-a.

Upravo Stevićevo ratno angažiranje izazvalo je negativna reagiranja. Poznato je kako je Bijeljina gotovo potpuno etnički očišćena a u tom gradu pripadnici Arkanovih paravojnih postrojbi počinili su prve masakre nad Bošnjacima još u travnju 1992. godine.

Članovi triju bošnjačkih obitelji - Sarajlić, Sejmenović i Malagić, izravno su optužili Stevića da, kao tadašnji šef policije u Bijeljini, snosi zapovjednu odgovornost za ubojstvo njihovog 21 srodnika kidnapiranog u rujnu 1992. godine.

Među njima je bilo i sedmero djece čiji su posmrtni ostaci tek nakon rata pronađeni na groblju u Sremskoj Mitrovici gdje su pokopani nakon što su im trupla pronađena u Savi.

Iako su to od njega tražili, Stević je tada odbio provesti istragu o ovoj otmici koju su počinili njegovi policajci a preživjelima je "savjetovao" šutnju kako im se i samima ne bi dogodilo nešto slično.

Potresna svjedočanstva iz Bijeljine medijima je proslijedio Duško Tomić, tajnik nevladine udruge pod nazivom "Dječja ambasada" kojem su i pisali preživjeli Bošnjaci.

Tomićev komentar je kako je Steviću zapravo mjestu u Den Haagu a ne u vladi BiH.

Prema dostupim informacijama, Branko Stević do sada nije bio predmetom istrage Haaškog tribunala a on sam brani se tvrdnjama kako kao šef policije nije nikoga diskriminirao a za svoj rad je dobio i "odgovarajuća priznanja".

On je ujedno najavio da će Tomića tužiti zbog iznošenja kleveta i neistina.

Mediji u BiH posebice ističu činjenicu kako Stevićevu kandidaturu niti jednom rječju nisu osporili koalicijski partneri SDS-a - Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Umjesto analize onoga što im servira SDS, oni su se koncentirali na predlaganje svojih kandidata za doministre obrane pa su tako za ta mjesta nominirani Enes Bećirbašić, sadašni tajnik Stalnog povjerenstva za vojna pitanja BiH te Marina Pendeš, ministrica prostornog uređenja u Srednjobosanakoj županiji.

"Greška s kandidiranjem Stevića je ogromna i nije samo SDS-ova", istaknuo je "Avazov" sugovornik iz međunarodne zajednice, a glasnogovornik OHR-a Vedran Peršić "Nezavisnim novinama" je kazao kako vladajuća koalicija mora preuzeti kolektivnu odgovornost za sve tri nominacije.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, kojega nitko nije ni pitao za mišljenje kada se predlagali novog člana njegova kabineta, brani se konstatacijom kako ništa nije gotovo sve dok OHR ne da konačni sud u predloženim kandidatima.

Mediji u BiH ističu da učinkovito i depolitizirano ministarstvo obrane BiH, koje je preduvjet priključenja te zemlje programu "Partnerstvo za mir", očito neće profunkcionirati sve dok ono bude predmetom banalne kadrovske trgovine vladajućih stranaka.

Pročitajte više