Primitivni Bandić rekao novinarki da ga rajca: "Nemam se zašto ispričavati"

Foto: FaH

"NE PADA mi na pamet, nemam se zašto ispričavati", izjavio je danas gradonačelnik Zagreba i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić, prenosi Z1 Televizija. Bandić se tako odbio ispričati zbog uvredljive i seksističke izjave upućene novinarki prije dva dana.

Narajcani USKOK-ov optuženik

Naime, na pitanja novinarke N1 televizije Matee Dominiković o aktualnim zagrebačkim temama, Bandić je odgovorio: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno."

Novinarka je tijekom konferencije za medije, obavljajući svoj posao, USKOK-ovom optuženiku i gradonačelniku Bandiću postavila niz neugodnih pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske. Odgovor na neugodna pitanja Bandić je izbjegao uvredama.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro je osudilo Bandićevu izjavu.

"Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba traži od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi izjave u kojima se omalovažavaju novinarke", stajalo je u odluci Povjerenstva. No Bandić se danas oglušio na taj zahtjev.  

Primitivizam, seksizam, mizoginija i prijetnje

Primitivizam, seksizam i mizoginija Milana Bandića već odavno nisu nepoznanica, zbog njegovih raznolikih verbalnih ispada u koje spadaju i prijetnje novinarkama i novinarima. U tom Bandićevom verbalnom arsenalu ipak se izdvajaju seksističke uvrede i patrijarhalno-patronizirajući odnos prema novinarkama.

Podsjetimo samo na nekoliko Bandićevih seksističkih ispada: "Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod", "Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao. Pustite gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda", "To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje, to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana'', "Žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva", "Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka'' i “Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit".

Prije samo mjesec i pol dana Bandić je uvrijedio i njegovu vlastitu glasnogovornicu Dajanu Antoniju Bebek i to zbog načina na koji je sjedila.

"Sad ću ja malo iznenaditi, neću šokirati našu glasnogovornicu, vidi se da je bila na HRT-u dugo, da ležerno sjedi kao Khashoggi u fotelji. To valjda prijeđe u naviku ljudima. Sjedi čak bolje i mirnije od Bačića. On ima malo tvrđu stolicu, a ona se zavalila ovdje", kazao je Milan Bandić.

Trijumf primitivizma

Za vijećnika zagrebačke Gradske skupštine, Renata Peteka, Bandićevo odbijanje isprike zapravo je trijumf primitivizma.

"Trijumf primitivizma! Većini ljudi nije potrebno pojašnjavati razliku između dobra i zla, ljubaznog od neljubaznog, što je prostačenje, a što verbalno nasilje, netolerantnost ili primitivizam.

Bandić radi i govori što želi, jer osjeća da to može. Njemu nema pomoći, ako mu nije pomoglo što živi u Zagrebu 45 godina. Kućni odgoj je, jednostavno, jači. Ali možemo i moramo pomoći sami sebi i našem gradu tako da ga pošaljemo u političku mirovinu. Tek tada će Zagreb dobiti priliku da diše punim plućima, raste i razvija se", stoji u Petekovoj reakciji.

 

Pročitajte više