Privedena trojica optuženika za Loru

TROJICA od osmorice optuženika u tzv. "slučaju Lora" nalaze se u splitskom zatvoru na Bilicama, potvrđeno je na splitskom Županijskom sudu i u zatvoru.

Upravitelj splitskoga zatvora Mirko Bisović potvrdio je da su u pritvoru na Bilicama trojica optuženika Tonći Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gudić. Emilijo Bungur koji je, prema neslužbenim informacijama, također uhićen, ne nalazi se na Bilicama, no Bisović ne isključuje mogućnost da je i on uhićen, te zadržan na nekom drugom mjestu, pa još nije priveden u zatvor.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović izvijestila je da je predsjednici vijeća za ratne zločine Spomenki Tonković stiglo službeno izvješće zatvorske uprave da se u zatvoru nalaze navedena trojica optuženika, no, što se tiče Emilija Bungura, službenu informaciju o njegovu uhićenju još nemaju.

Neslužbeno, prema informacijama bliskim pravosuđu, policiji i odvjetnicima optuženika, doznaje se kako će Bungur, iz zdravstvenih razloga, biti prepraćen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Tamo je iz istih razloga bio smješten određeno vrijeme za trajanja prvog suđenja 2002. godine.

No, glasnogovornica Ščepanović naglasila je kako bi za njegovo privođenje u zatvorsku bolnicu sutkinja Tonković trebala izdati poseban nalog. Kako sudu nije stigla službena obavijest o njegovu privođenju, taj nalog sutkinja Tonković nije mogla ni izdati, poručila je glasnogovornica splitskog suda.

Pravosuđu su, prema dosadašnjim saznanjima, nedostupni prvooptuženi za ratni zločin u Vojno-istražnom centru Lora 1992. godine Tomislav Duić, zapovjednik zatvora u Lori, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Davor Banić. Duić je bio u bijegu i od početka prvog suđenja, a Bikić i Bajić nisu se vratili u pritvor nakon što je Vrhovni sud poništio odluku o puštanju optuženika iz pritvora.

Od splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića, branitelja optuženika Davora Banića, doznaje se kako ima pouzdane informacije da su uhićena četiri optuženika, a da su ostala četvorica, među kojima i njegov branjenik, i dalje nedostupni. Tko je četvrti uhićeni Ljubičić nije mogao reći. "Banićeva obitelj izvijestila me da se on nalazi u inozemstvu, ali da će postupiti po odluci suda čim se vrati u Hrvatsku", rekao je Ljubičić, izrazivši nezadovoljstvo načinom na koji sud i policija tretiraju optuženike.

"Umjesto da su im dostavili rješenje o određivanju pritvora i uputili ih u zatvor, uhićuje ih se poput najgorih kriminalaca, uz primjenu sile i pred očima njihove djece i obitelji. Oni to ne zaslužuju", poručio je Ljubičić.

Odluka Vrhovnog suda kojom prihvaća zahtjev Državnog odvjetništva za određivanjem pritvora, donesena 29. rujna, na splitski je sud stigla u ponedjeljak pred kraj radnog vremena, nakon čega je policija, po nalogu suda, oko 17 sati počela s uhićenjima optuženika.

Pročitajte više