Programsko vijeće utvrdilo postupke izbora čelnika HRT-a

UZ RASPISIVANJE javnog natječaja za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Programsko vijeće utvrdilo je danas i postupak izbora svih čelnih ljudi te medijske kuće.

Prema zakonskim odredbama Programsko vijeće po provedenom javnom natječaju imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelje podružnica - Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje, te direktore programa i glavne urednike informativnih programa radija i televizije.

Nakon imenovanja glavnog ravnatelja Vijeće će raspisati natječaj za izbor ravnatelja triju podružnica, a nakon njihova imenovanja i za direktore te glavne urednike informativnog programa radija i televizije.

Glavnog ravnatelja HRT-a Vijeće će izabrati tajnim glasovanjem, nakon razgovora sa svim kandidatima koji na javnom natječaju udovolje uvjetima. Na tom će se razgovoru kandidati za ravnatelja ukratko predstaviti Vijeću i izložiti svoj program rada, te odgovarati na pitanja. Budući glavni ravnatelj mora dobiti najmanje osam od 11 glasova. U protivnom se natječaj ponavlja, kao i u slučaju da u glasovanju, koje je moguće u više krugova, zadnja dva kandidata dobiju jednak broj glasova.

Sličan postupak provodit će se i pri izboru ravnatelja Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje, osim što nakon javnog natječaja i razgovora s kandidatima, prijedloge za imenovanja sastavlja glavni ravnatelj. Za imenovanje ravnatelja podružnica potrebno je najmanje šest glasova Programskog vijeća, koje ne može glasovati o kandidatu kojeg nije predložio glavni ravnatelj.

O direktorima radija i televizije (bivšim glavnim urednicima), te glavnim urednicima informativnih programa Vijeće glasa nakon prijedloga ravnatelja radija odnosno televizije, a za njihovo imenovanje također je potrebna dvotrećinska većina glasova vijećnika.

Na današnjoj sjednici Programsko vijeće je po prvi puta u sadašnjem sazivu raspravljalo i o programu. Najviše primjedbi upućeno je televizijskom zabavnom programu, što je potvrdila i direktorica programa Jasna Burić, rekavši da je zabavni program njihova "najtanja karika". Stoga je najavila skori početak nekoliko novih zabavnih emisija, ponovivši da je namjera televizijskog vodstva stvoriti kvalitetan i gledan program.

Privremeni ravnatelj HRT-a Mirko Galić izvijestio da su spremni televizijski prijemnici koji će se uskoro podijeliti članovima Vijeća. Prema zakonskim odredbama vijećnici tijekom svog mandata imaju pravo na televizor kako bi mogli pratiti program, te na godišnju naknadu od 9.350 kuna, što je jednako polovici mjesečne plaće glavnog ravnatelja.

Pročitajte više