PRORAČUN ZAGREBAČKOG UREDA ZA KULTURU - 369 MILIJUNA KUNA

Ovogodišnji proračun zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu je 369 milijuna kuna, od čega će se, među ostalim, financirati 3500 programa.

Za financiranje u ovoj godini prijavilo je 3970 programa 1000 predlagatelja, a izabrano je njih 3500 od 700 predlagatelja, rekao je pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević na današnjoj konferenciji za novinare, predstavljajući Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba.

Među sedam prioriteta Stojsavljević je izdvojio projekt Ususret MSU na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu kojeg su osnivanje zaklade Muzeja za otkup djela, predavanja, okrugli stolovi, izložbe.

Za Zagrebački plesni centar adaptirat će se bivše kino "Lika", a za Histrionski dom bivše kino "Apolo".

Kino "Tuškanac" trebalo bi postati novo filmsko središte. Ono će biti dano na uporabu Filmskom centru, a tamo se planiraju smjestiti i druge filmske institucije (Kino klub Zagreb, producentska kuća Factum).

U projektu Kulturna godina kulturni događaji povezivat će se s turizmom Grada, planira se novi postav Egipatske zbirke u Arheološkom muzeju te osnivanje Muzeja za djecu, Muzeja mode i podrška Sportskom muzeju.

Četiri kulturne organizacije surađivat će na projektu Zagreb - Kulturni Kapital 3000.

Po dva predstavnika ustanova u kulturi od polovice veljače pohađat će programe obrazovanja za kulturnu politiku, kulturni menadžment i strategije kulturnog razvitka.

Za ovu godinu za nezavisne produkcije izdvojit će se milijun kuna manje, a za izgradnju Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) 12 milijuna kuna manje, izvijestio je Stojsavljević.

Andrea Zlatar, članica Gradskog poglavarstva zadužena za kulturu, izrazila je nezadovoljstvo tolikim smanjenjem za MSU, no smatra da se ono ipak neće odraziti na brzinu izgradnje muzeja.

To je najveći gradski proračun u proteklih pet godina, za plaće za zaposlene u kulturi izdvojit će se oko 191 milijun kuna, a za materijalne rashode oko 42 milijuna.

Stojsavljević je istaknuo da nisu točni medijski napisi po kojima Ured za kulturu nije ispoštovao ugovor sa zagrebačkim HNK, već ga je u potpunosti ispunio, a dodatna sredstva nije mogao dati, s obzirom na to da se proračun ne može korigirati tijekom godine.

Andrea Zlatar napomenula je da je zagrebačko Gradsko poglavarstvo krajem godine izdvojilo još pet milijuna kuna za razlike u plaćama i sudske troškove HNK, te da je glavni problem što same ustanove ne planiraju dovoljno sredstava za određenu godinu.

Pročitajte više