PROSLAVLJEN DAN HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Svečanom sjednicom i dodjelom nagrada obilježen je Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Uz članove Akademije, kulturne i javne djelatnike svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak i drugi.

Predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš podsjetio je da je na današnji dan 1861. biskup Josip Juraj Strossmayer održao u Hrvatskom saboru poznati govor zahvale tadašnjim zastupnicima o potrebi osnutka Akademije i Sveučilišta sa sjedištem u Zagrebu.

Veliki donator Strossmayer tom je prigodom položio i 50 tisuća forinti kao početna sredstva za zgradu Akademije.

Akademik Milan Moguš najavio je da će Akademija iduće godine dostojno obilježiti 190. godišnjicu rođenja i 100. godišnjicu smrti biskupa Strossmayera.

Zatim je uslijedilo uručenje nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2003.

Po Moguševim riječima, godišnje nagrade HAZU-a priznanja su onima koji šire horizonte znanstvene istine i tako promiču svoja znanstvena i umjetnička dostignuća u domovini i izvan nje.

Za područje društvenih znanosti nagradu je dobio Jakša Barbić za djelo "Pravo društava", za područje prirodnih znanosti i matematike nagrađeni su Andrej Dujella i Damir Viličić.

Iz područja medicinskih znanosti nagrađen je Željko Dujić, za filološke znanosti Nada Vajs za knjigu "Hrvatska povijesna fitonimija".

Za područje književnosti nagrađen je MIlivoj Solar za knjigu "Povijest svjetske književnosti".

Za područje likovnih umjetnosti nagrađen je arhitekt Dinko Kovačić, a za glazbenu djelatnost Hana Breko za monografsko-analitičku studiju o najstarijem zagrebačkom misalu iz 13. stoljeća - Misalu MR 70 zagrebačke Metropolitanske knjižnice.

Za područje tehničkih znanosti nagradu je dobio Fabijan Radonić.

U ime nagrađenih zahvalio je arhitekt Dinko Kovačić.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više