Prvi božićni koncert u Lekeniku

U Lekeniku, središtu istoimene pokupskoturopoljske općine, večeras je u organizaciji Humanitarnokulturne udruge "Veternica" iz Donjeg Vukojevca održan prvi božićni koncert u povijesti toga mjesta.

Koncert je održan u novoj crkvi u Lekeniku, a u ime organizatora otvorila ga je predsjednica HKU-a "Veternica" Renata Tunjić koja je istaknula da se u svim većim mjestima u Hrvatskoj u predblagdansko vrijeme održavaju božićni koncerti kao glazbena i duhovna priprema vjernika za slavlje Božića. U Lekeniku, najvećem naselju između Siska i Velike Gorice dosad nije postojao običaj organiziranja i održavanja božićnoga koncerta, rekla je predsjednica HKU "Veternica", udruge koja njeguje narodne običaje Turopolja i Pokuplja.

Uspjeli smo dokazati da se okupljanjem vjernika, dobrotvora i ljudi dobre volje može organizirati božićni koncert i u Lekeniku, istaknula je. Zahvalila je na pomoći načelniku Općine Lekenik Ivici Peroviću i župniku Župe Pešćenica, velečasnom Marku Cvitkušiću te izvođačima i posjetiteljima koji su se odazvali u velikom broju i do posljednjega mjesta ispunili novu lekeničku crkvu.

Na prvom božićnom koncertu nastupili su Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić", Ženski pjevački zbor "Kolapjanke", Mješoviti pjevački zbor "Zeleni brijeg" iz Siska, KUD "Puculica" iz Lekenika, Udruga umjetnika SPARK iz Velike Gorice i zbor Osnovne škole Mladost iz Lekenika.

Više od sto izvođača izvelo je prigodne božićne pjesme i prikazalo božićne običaje turopoljskoga, pokupskog i posavskoga kraja.

(Hina) xžmalj yso

Pročitajte više