Puhovski za Index: Da je SDP napravio ovo što je HDZ učinio, nastao bi opći cirkus

Foto: Hina

POLITIČKI analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero za Index su komentirali činjenicu što je HDZ šutke pustio da SNS Aleksandra Vučića postane pridruženi član EPP-a i postane dio europske pučke obitelji.

>> HDZ je jučer postao stranka koja podržava četnike, imamo i reakcije

HDZ se tako sada našao u istoj zajednici stranaka s čovjekom koji je dobar dio svoje karijere podržavao četnike i Vojislava Šešelja, koji je 1995. u okupiranoj Glini branio ideju Velike Srbije i čija stranka posljednjih godina svakodnevno radi na rehabilitaciji četništva i Draže Mihajlovića.

Usprkos svemu tome, Puhovskog ne iznenađuje bliskost HDZ-a i Vučićevog SNS-a.

"Ovo je jako logično, HDZ je sa SNS-om sestrinska stranka još od Karamarka. Oni su tako dobri da je Vučić u dva navrata sudjelovao u formiranju većine u Hrvatskom saboru. Prošli put kad je utjecao na Raškovića i sad kad je obavio konzultacije s Pupovcem", kaže Puhovski za Index.

"Ovo što se sad dogodilo je samo simbolički nastavak dnevne politike koja funkcionira već dvije, tri godine. To je bilo izvanjski gledano šokantnije kada je bila riječ o Karamarku nego o Plenkoviću jer je Karamarkova retorika bila gruba dok je Plenkovićeva mnogo sofisticiranija. On nastoji pod svaku cijenu izbjeći oštre formulacije, nažalost o bilo čemu. Drugim riječima, HDZ je morao platiti cijenu pomoći koju je dobivao iz Beograda s time da ta cijena sad i nije tako visoka jer pridruženo članstvo ne znači previše. Istovremeno, Zoran Milanović je izbjegao poraz svoje stranke na pretprošlim izborima upravo time što je satjerao HDZ i Karamarka u defenzivu napadima na Srbiju i Vučića u povodu migrantske krize. On je tada prvi put natjerao Karamarka da otvoreno brani srpsku vladu od doslovce prostačkih napada Zorana Milanovića. Na prošlim izborima, prije dva mjeseca, Milanović je istom taktikom izgubio jer Plenković nije bio rob takve neotesane retorike kakva je karakterizirala Karamarka", kaže Puhovski.

Puhovskog ne iznedađuje ni činjenica što se o ovom slučaju nisu oglasile ni brojne braniteljske udruge. One su, smatra politički analitičar, ovisne o HDZ-u.

"Braniteljske udruge su u bitnome klijentelistički ustrojene s time da su u većini orijentirane na socijalni probitak svojeg članstva ili barem vodstva, a u manjem dijelu na politički probitak. S time da i jedno i drugo očekuju od Vlade HDZ-a ma tko ju vodio pa se protiv nje ne mogu buniti. Prije dva ili tri dana smo mogli vidjeti jednu komemoraciju na kojoj su svi predstavnici dragovoljačkih udruga pozdravljali himnu na HDZ-ov način koji većina Hrvatica i Hrvata nikada nije prihvatila. Vodstva tih udruga bi djelovala protiv svojeg članstva da se pobune protiv ove Vlade, oni ne mogu ići protiv HDZ-a", smatra Puhovski.

"Da je SDP ovo napravio bio bi cirkus"


"Da je SDP ovo napravio bio bi opći cirkus. Šatoraši i ljudi iz vukovarskog stožera su jasno govorili da im je nakana obaranje vlade, sad su dobili ono što su htjeli. Sada imaju prostora samo za gunđanje, ne i za prosvjed", kaže Puhovski.

"Jedino što mi se čini da je razumno u čitavoj priči jest da bi četvrt stoljeća nakon početka rata trebalo konačno prihvatiti logiku da se sa onima koji upravljaju susjednom državom tako i tako mora surađivati", zaključuje Puhovski za Index.

Politički analitičar Davor Gjenero naglasio je kako je politika EU naklonjena integraciji Srbije u EU, a politika EPP-a naklonjena integraciji SNS-a u tu političku obitelj.

Gjenero: I bivša Vlada bila u neugodnom položaju

"Kao što je politika EU naklonjena integraciji Srbije u EU, tako je i politika EPP-a naklonjena integraciji SNS-a u tu političku obitelj. HDZ je mogao učiniti dvije stvari: ili se suprotstaviti i time sam sebe do neke mjere izolirati unutar EPP-a ili je mogao prešutjeti raspravu o njihovom primanju, a to su i napravili", kaže Gjenero za Index.

"Sjećate se da se i bivša Vlada i ministar našli u neugodnom položaju kad je Hrvatska ostala sama sa rezervama prema otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima. U diplomatskoj zajednici je to bilo dosta loše primljeno, to nije racionalno ponašanje. Ako vi nekoga usporavate, morate imati jake saveznike i ne smijete u takvim potezima ostajati sami. Kad procijenite da ste sami, a pogotovo kad se ne radi o nekom finalnom događaju, onda je najpametnije prešutjeti, a ne se naći sam na drugoj strani. Tim više, proces pristupanja Srbije ide vrlo polako, oni sami čine velike greške, oni su sad s Davenportovim izvještajem i blokiranjem europskog predsjednika da govori pred skupštinskim odborom napravili veliki skandal i presedan. Ništa se ne odvija ubrzano, ne bi bilo racionalno da hrvatska politika radikalno reagira. Jedino što su mogli napraviti je bilo da prešute i da naprave ovo što je i Stier rekao", objašnjava Gjenero.

"Svi oni imaju svoje predživote i svi oni imaju svoje meke trbuhe. Niti jedna politička organizacija sa ovih prostora nema čistu pretpovijest. Bolje je raditi na tome da se Vučića i stranku mu stisnuta nosa primi u međunarodne vode i na taj način ih oblikuje i utječe na njih. Bolje to nego da ih se drži na margini izoliranosti jer onda mogu skliznuti u ovo što sad po Srbiji rade Šešelj ili Dveri", zaključuje.

Pročitajte više