Puljiz je dužan tražiti od "Profila" suglasnost za objavljivanje knjige "Građanin predsjednik"

IZDAVAČKA kuća "Profil" priopćila je danas da će sudskim putem spriječiti objavljivanje knjige Milana Puljiza "Građanin predsjednik" ako Puljiz u potpunosti ne nadoknadi štetu koju je načinio toj izdavačkoj kući.

Glavni urednik "Profila" Dragan Glamuzina, reagirajući na jučerašnje Puljizovo priopćenje, ističe kako je u njemu "ponovno izrekao cijeli niz neistina o razlozima zbog kojih je obustavljeno izdavanje biografije predsjednika Mesića".

Novinar i publicist Milan Puljiz jučer je priopćio kako je odlučio sam izdati knjigu "Građanin predsjednik", koju je s dopuštenjem hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pripremao više od dvije godine. Istodobno predbacio je "Profilu" da je tražio od njega promjenu naslova knjige i izbacivanje pojedinih njezinih dijelova, među ostalim, temeljnih znakova hrvatske državnosti, zatim da je unajmio književnika Miljenka Jergovića da napiše predgovor te da ga neprikriveno ucjenjuju i prijete mu. Puljiz je također ustvrdio da je vratio dio honorara koji je primio na osnovi ugovora te platio zatezne kamate.

"Gospodin Puljiz kaže da izdavač nije smio ni pogledati tekst prije tiskanja, a vrlo dobro zna da je sam predao tekst i zatražio primjedbe od izdavača, da je organizirao sastanak na kojemu mu je izdavač iznio svoje sugestije, te da je obećao da će neke od njih uvažiti", ističe Glamuzina, napominjući kako je autor "prihvatio primjedbu da knjiga ne bi trebala biti pisana korijenskim pravopisom".

Neistina je i da je izdavač, kaže glavni urednik Profila, tražio promjenu naziva knjige jer se upravo izdavač, na izričitu zamolbu gospodina Puljiza, u Uredu predsjednika i kod gospodina Ljubičića, kojeg je sam Puljiz odabrao da opremi tekst, zalagao da se naziv ne mijenja.

Glamuzina navodi kako je neistina da je izdavač angažirao Miljenka Jergovića da napiše predgovor te da je laž da Profil Puljiza "neskriveno ucjenjuje i prijeti".

"Otkako je prije tri tjedna poslao obavijest da raskida ugovor o tiskanju knjige, s Puljizom nitko nije komunicirao osim Profilove odvjetnice, a ona mu je objasnila da ugovor ne može raskinuti jer se upravo on o njega ogriješio, te da je, ako se odluči koristiti pravom pokajanja, dužan vratiti autorski honorar, nadoknaditi štetu Profilu i tražiti od Profila suglasnost za eventualno buduće objavljivanje knjige", napominje Glamuzina.

"Kako nijedan izdavač ne želi tiskati Puljizovu knjigu, on najavljuje da će ju tiskati sam", ali, kako napominje Glamuzina, "ukoliko do tada u potpunosti ne nadoknadi štetu koju je načinio Profilu (u priopćenju se hvalio da je vratio dio honorara, pa nam nije jasno zašto nije vratio cijeli), Profil će sudskim putem spriječiti njezino objavljivanje".

Pročitajte više