Putin zadovoljan rezultatima sastanka s Bushem

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak prije odlaska iz Slovačke da je zadovoljan rezultatima summita s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem unatoč neslaganju oko demokracije u Rusiji, prenosi Reuters.

"Zadovoljan sam sastankom i njegovim rezultatima", rekao je Putin novinarima nakon razgovora sa svojim slovačkim kolegom Ivanom Gašparovičem.

Bush je Putinu u četvrtak prenio svoju zabrinutost glede demokracije u Rusiji. Poručio mu je, međutim, da ga i dalje smatra pouzdanim američkim partnerom, a Putin je kazao kako se Rusija neće odreći demokratskog puta kojim je krenula nakon raspada Sovjetskog Saveza prije 14 godina.

Putin je u petak ocijenio kako je njegov iskreni razgovor s Bushem bio koristan iako je jasno dao do znanja da si Rusija ne može dopustiti da joj Zapad dijeli lekcije kako da rješava svoja pitanja. "Sastanak je bio vrlo pozitivan u smislu ozračja i izbora tema", rekao je.

Naglasio je kako s američkim kolegom dijeli "bliska stajališta" o najvažnijim međunarodnim pitanjima, prenosi France presse. "Razgovarali smo o velikim međunarodnim pitanjima: Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji i o svim tim pitanjima imamo vrlo bliska stajališta", rekao je Putin.

Naveo je također čitav niz područja u kojima je moguće jačanje američko-ruske suradnje, kao što su gospodarstvo, međunarodna sigurnost, energetika i svemir, no niti riječi nije kazao o Bushevoj zabrinutosti glede demokracije u Rusiji.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kritiziraju Putina zbog kršenja ljudskih prava u Čečeniji, ograničavanja slobode medija, progona Jukosa i planirane izmjene izbornog sustava, a optužuju ga i da pokušava spriječiti demokratske promjene u zemljama bivšeg sovjetskog bloka.

Europski sud za ljudska prava presudio je u četvrtak da je Rusija u Čečeniji počinila teška kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i ubojstva civila.

Ostavši dan dulje u Slovačkoj, Putin je postao prvi ruski predsjednik koji je službeno posjetio tu zemlju.

S najvišim slovačkim dužnosnicima razmotrio je bilateralne odnose, a položio je i vijenac na spomen obilježje podignuto u čast vojnicima Crvene armije poginulima u Drugom svjetskom ratu.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više