Radnice Orljave: Ne odustajemo od otpremnina, želimo još pet plaća

Foto: Hina

PREDSTAVNICI radnica požeške Orljave i Novog sindikata stigli su danas u vladu na sastanak s ministrom državne imovine Ivanom Paladinom zbog zahtjeva za isplatom pet minimalnih plaća za radnice te tvrtke u državnom vlasništvu koja je prošle godine otišla u stečaj.

Zaposlenice Orljave do sada su dobile tri plaće kao otpremninu, nakon što je ta tvrtka iz Požege koja se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza završila u stečaju u kolovozu prošle godine.

Spomenute tri plaće su zakonski minimum na koji radnice imaju pravo, ali zaslužile su ih još pet, izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković uoči sastanka s ministrom Paladinom.

"Ministri imaju pravo na model 'šest plus šest' čak i ako završe u zatvoru"

"Ako ministri imaju pravo na model 'šest plus šest' čak i ako završe u zatvoru, zašto radnice ne bi dobile pet minimalaca?" ustvrdio je Iveković.

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu. 

"Ako vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati Lex Orljava", dodao je.

Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebali podijeliti vlada i njemački brend Olymp, koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac.

Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima "Vlada i Olympe, isplatite otpremnine" i "Vlada je neodgovoran vlasnik", a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu: "Pay our workers."

"Mi ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba", kazala je radnica Lucija Čičković.  

Problemi za Orljavu počeli nakon izbijanja pandemije covida

Iveković je nakon sastanka u Banskim dvorima izjavio da je odbijanje komunikacije s radnicima poduzeća u stečaju bila česta Vladina taktika, nakon čega bi se radnici razišli, ali neće dozvoliti da se to ponovi u slučaju požeške Orljave.

Orljava se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, a završila u stečaju u kolovozu prošle godine. Problemi za Orljavu počeli su nakon izbijanja pandemije covida, kada se iz posla povukao njemački brend Olymp, najveći Orljavin kupac.

Orljava nije jedina tvrtka u državnom vlasništvu koja je završila u stečaju, a čiji bi radnici ostali bez otpremnina, upozorio je Iveković u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.

"U sličnim slučajevima Vlada bi odbijala ili odugovlačila komunikaciju, nakon čega bi se razočarani radnici razišli i pronašli drugo radno mjesto. Mi i dalje ne odustajemo od zahtjeva pa je Vlada ovoga puta morala prihvatiti komunikaciju. Nećemo dozvoliti da radnice Orljave padnu u zaborav", poručio je.

"Ako treba, podignut ćemo šator na Markovom trgu"

Ministar Paladina nije imao konkretnih rješenja ali je poručio da će stupiti u kontakt s njemačkim Olympom, što Iveković ocjenjuje kao važan korak koji može rezultirati dogovorom o podjeli troškova za otpremnine. Čelnik Novog sindikata napominje da radnice Orljave ni u kojem slučaju neće odustati od svojih otpremnina, makar morale "podignuti šator u Požegi ili na Markovom trgu". 

"Vlada je napravila puno loših presedana, neka sada bude jedan dobar presedan. Protiv tzv. 'Lex Orljave' nitko se ne bi bunio, to su radnice koje su ostavile svoje živote i zdravlje u tekstilnoj industriji", kaže Iveković.

Dio nekadašnjih radnica Orljave i dalje radi u prostorima požeške tvornice, koje je prije pola godine zakupio đakovački Hemco, proizvođač radne odjeće i opreme. No, radnice se boje razgovarati sa sindikalcima i bivšim kolegicama, rade u lošim uvjetima te su egzistencijalno ucijenjene, tvrdi sindikat.

Studeni je zadnji mjesec u kojem će otpuštene radnice Orljave dobiti naknadu za nezaposlene u iznosu od 1700 kuna. 

"Rekle smo ministru da pokuša živjeti samo jedan mjesec sa 1700 kuna. Mi svojim unucima ne možemo kupiti igračku ili čokoladu za Božić, to je velika sramota. Jedino što smo dobile jest jednokratna pomoć Požeško-slavonske županije od 2000 kuna prošlog Uskrsa", rekla je predstavnica radnica Anica Jerković.

Osim Orljave, propale su i tvornice Papuk te Požežanka, stoga je Jerković upozorila da u Požegi više nema radnih mjesta ni za mlade učenike požeške Obrtničke škole.

 

Pročitajte više