Razmirice EU i SAD-a oko klimatske promjene

NEKOLIKO dana prije summita u Washingtonu, na kojem bi se SAD i EU trebali složiti oko zajedničke deklaracije o energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama, očekuje se da će dva bloka uletjeti u žestoku raspravu, a po izvorima nekih stranih novina 50 posto deklaracije nije dogovoreno.

U ponedjeljak, 30. travnja, u Washingtonu će se održati summit na kojemu se očekuje američki predsjednik George Bush, njemačka kancelarka Angela Merkel, te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, a osim ova dva pitanja, rasprava će se voditi i o drugim ključnim aspektima suradnje.

EU je nedavno obećala da će do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20, s dodatkom da će tu brojku podići na 30 posto ako ju budu slijedili ostali veliki zagađivači, kao SAD, Kina i Indija. EU, najveći zagovornik Protokola iz Kyota, time je naznačila svoju daljnju ustrajnost da stoji na vrhu piramide zemalja koje zagovaraju smanjenje emisije stakleničkih plinova i ovisnosti o krutim gorivima. U siječnju je Tony Blair napomenuo kako svijet stoji na rubu "kvantnog pomaka" u klimatskoj politici, budući da je SAD spreman mijenjati neke bitne stvari, dok su neke američke savezne države počele uvoditi limite na emisju stakleničkih plinova.

SAD, pak, trenutno ustraje na stavu da se ne treba očekivati bitne pomake dok se ne usuglase drugi čimbenici. U intervjuu Financial Timesu, američki veleposlanik pri EU, C. Boyden Gray, napomenuo je kako Europa ne treba očekivati bitne pomake u klimatskoj i energetskoj politici SAD-a, čak i ako u Bijelu kuću zasjednu demokrati.

"Ne vjerujem da ima neke razlike oko toga tko će kontrolirati Bijelu kuću ili Kongres. Demokrati su u Predstavničkom domu jako jasno naznačili da će svijet morati pričekati da se Kina i Indija uključe u igru prije nego vide zakonske pomake oko klimatske promjene", rekao je.

Gray je također napomenuo kako je SAD taj koji troši novac u iznalaženju tehničkih rješenja za klimatsku promjenu.

Također, malo prije summita dogodile su se dvije stvari koje bi mogle poremetiti ravnotežu u moralnom nastupu obje strane. Nedavno je izašla studija Međunarodne agencije za energiju, u kojoj je naznačeno da se očekuje da bi Kina trebala prestići SAD u emisiji stakleničkih plinova u roku od godinu dana, čime SAD više ne bi slovio kao najveći svjetski zagađivač.

S druge strane, studija provedena u Europskom parlamentu, koju su naručili zastupnici zelenih stranaka, pokazala je da mjesečno mijenjanje mjesta zasjedanja parlamenta i presjedanje iz Bruxellesa u Strassbourg i nazad godišnje proizvodi 20 000 tona ugljičnog dioksida, čime EU gubi moralnu vertikalu kad se predstavlja kao ona organizacija koja prevodi razvijeni svijet po pitanju zaštite okoliša.

U svakom slučaju, summit u Washingtonu mogao bi biti jako zanimljiv.

J.D.

Pročitajte više