Razvijeno rješenje za otkrivanje prijevare putem mobitela iz Mastercard-a i mBlox-a

MASTERCARD INTERNATIONAL, vodeća globalna kompanija za kartične usluge i mBlox, vodeća svjetska kompanija za prijenos SMS poruka, najavili su globalnu suradnju kako bi integrirali mBlox SMS uslugu sa Aristionom - MasterCardovim najvažnijim alatom za sprečavanje prijevara na kreditnim karticama.

To je prvo globalno rješenje takve vrste za identificiranje i sprečavanje prijevara u kartičnim transakcijama. Cijeli sustav zasnovan je na brzom i ranom upozorenju korisnika MasterCardovih kreditnih kartica, na način da banka u slučaju visokorizične transakcije SMS porukom obavještava o postojanju takve transakcije. Nakon što korisnik dobije poruku o rizičnoj transakciji, banka može u roku od jedne minute blokirati karticu i zaustaviti sve daljnje transakcije.

Kao što je poznato, banke su dosad slučajeve prijevara rješavale putem call centara čije je osoblje u slučaju visokorizičnih transakcija telefonski obavještavalo korisnike o potencijalno štetnoj transakciji.

Kako uvijek postoji određeno razdoblje čekanja od trenutka kad je visokorizična transakcija otkrivena do trenutka dok se korisnik obavijesti, jasno je da svaka izgubljena minuta povećava rizik mnogostrukih prijevara na računu ili na kartici. Korištenjem novog rješenja MasterCard-a i mBlox-a banke će moći ponuditi svojim klijentima novu uslugu kojom će se moći služiti nakon vrlo jednostavne registracije, dok će se postojeći korisnici usluge Aristion moći vrlo jednostavno nadograditi na novu uslugu – u roku od 1 sata.

Osim brzog kontaktiranja korisnika, novi SMS sustav omogućuje bankama da podignu stopu otkrivanja prijevara i smanje troškove.

MasterCard je lansirao ovaj proizvod na svjetskoj razini, koncentrirajući se prvenstveno na Europu. Tijekom 2005. godine MasterCard će proširiti ovu uslugu u Aziju, zemlje SAMEA (Južna Azija, Bliski istok i Afrika), te u Sjevernu Ameriku.

 

Pročitajte više