Republika Srpska glavna zapreka ulasku BiH u EU i NATO

URED visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) u srijedu je optužio vlasti Republike Srpske (RS), a osobito Ministarstva obrane i unutarnjih poslova tog entiteta, za nesuradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine za prostor bivše Jugoslavije, zbog čega RS predstavlja najveću zapreku težnjama BiH za ulazak u NATO i EU.

"Takav nedostatak suradnje, sada je najveća prijetnja svim građanima BiH", rekao je visoki predstavnik Paddy Ashdown u pisanoj izjavi koju u srijedu prenosi mostarski ured visokog predstavnika.

Ashdown ističe da je u njegovim razgovorima s visokim predstavnicima UN-a, SAD-a i EU "jasno naznačeno da se propust Republike Srpske da uhiti ijednog haškog optuženika doživljava kao uvreda vrijednosti institucija kojima se Republika Srpska želi pridružiti".

To upozorenje stiglo je dva tjedna uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će biti održan u Bruxellesu 9. i 10. prosinca, a na kojem se očekuje i razmatranje mogućnosti priključivanja BiH Partnerstvu za mir.

Kao glavni uvjet za priključenje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir ističe se uhićenje haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Zbog neispunjenja tog uvjeta BiH nije primljena u Partnerstvo za mir na summitu NATO-a održanom prošlog ljeta u Istambulu.

Pročitajte više