Revitalizacija rodne kuće Blaža i Dragutina Tadijanovića

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Brodskoposavske županije koje ga je izvijestilo o projektu revitalizacije rodne kuće hrvatskog gramatičara i leksikografa Blaža Tadijanovića (1727. 1797.) i književnika Dragutina Tadijanovića (1905.) u Rastušju, kraj Slavonskog Broda, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika Republike.

Rodna kuća Blaža i Dragutina Tadijanovića vrijedan je spomenik tradicijske gradnje u Slavoniji, a njezino postojanje zabilježio je još godine 1787. njemački putopisac Franz Engel.

Prof. Damir Matanović, stručnjak za povijest Slavonije 18. i 19. stoljeća, izvijestio je predsjednika Mesića o planu da se obnovom zaštiti ne samo rodna kuća spomenute dvojice književnika, već i cijeli "Tadijanovićev sokak", koji je zanimljiva ambijentalna cjelina, u kojoj se do danas sačuvala slavonska tradicijska gradnja.

U rodnoj bi se kući Tadijanovića uredila spomen soba namještena sačuvanim komadima namještaja, na kojem su nastajali prvi reci bogatoga pjesničkog opusa Dragutina Tadijanovića.

"Želja nam je da Rastušje postane središte, u kojem će se održavati pjesnička priredba Dani Dragutina Tadijanovića, ali i etno selo, u kojem bi se održavale radionice tradicijske kulture", kazao je župan Brodsko-posavski Mato Dorić.

Uz predsjednika Mesića razgovoru je bila nazočna savjetnica za kulturu Maja Razović Kocijan, navodi se .

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više