RIJEKA- GRADSKA UPRAVA PREUZELA 140 godina stari parni brod

U sklopu proslave blagdana Sv. Nikole i Dana pomoraca danas su u Rijeci na Rivi Boduli u more položeni vijenci u spomen na sve pomorce te blagoslovljeno more, a riječka Lučka uprava stari parni brod ´Uragan´ danas je predala na upravljanje gradskoj upravi.L

Željezni brod ´Uragan´ izgrađen je u Njemačkoj prije oko 140 godina. Dugačak je 21, širok 5 metara, nosivosti 43,77 tona. Nakon 2. svjetskog rata, kao dio ratne odštete, predan je Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, a zatim Jugoslavenskoj trgovačkoj mornarici. Zbog dotrajalosti niz je godina ležao na morskom dnu te je korišten pri izgradnji riječke luke i snimanju igranih filmova.

Nakon što je izvučen s morskog dna brod ´Uragan´ prešao je u vlasništvo Lučke uprave.

Riječki Klub pomoraca pokrenuo je inicijativu za očuvanje toga broda kao spomenika kulture. Formirana je i udruga za njegovo očuvanje i obojen brodski trup. U aktivnostima obnove broda te pronalaženja lokacije na kojoj bi kao izložak-spomenik ukazivao na riječku pomorsku tradiciju sudjeluju Lučka uprava, Lučka kapetanija, Luka Rijeka, Jadranski pomorski servis, Lošinjska plovidba, Županijski ured za pomorstvo i riječki Pomorski fakultet. Za postavljanje broda na vidljivom mjestu potrebno je odrediti novu lokaciju i izgraditi betonsko ležište te su prvi razgovori s predstavnicima gradske uprave o tome već obavljeni.

Pročitajte više