Rojs: hrvatski i slovenski dužnosnici dijelili 300 milijuna dolara od krškog

Buru smijeha u sabornici, ali i opomenu dobio je popodne HDZov zastupnik Ljubo ĆesićRojs nakon što je, u raspravi o ugovoru o Nuklearnoj elektrani Krško, optužio vodeće hrvatske i slovenske dužnosnike da su među sobom podijelili 300 milijuna dolara na ime štete koju Hrvatska trpi zbog neisporuke struje iz nuklearke Krško.

Ćesić tvrdi da je svoj dio ´dobiti´ (deset posto) bivši slovenski premijer Janez Drnovšek iskoristio za kupnju dijela hrvatske obale i kopna, a hrvatski premijer svoj (15 posto), odnosno SDP-ov dio (25 posto), za ´perfidne planove eliminacije hrvatske oporbe, posebno HDZ-ovih generala i političara´.

´Premijer Račan tako je mogao provesti svoj model koji je prihvatila i Carla del Ponte da otvara optužnice protiv generala koji bi mogli povesti narod´, ustvrdio je Ćesić.

Po njegovim riječima, svoj su dio dobili i Mato Arlović, Goran Granić, Slavko Linić, Damir Vrhovnik, Zdravko Tomac, Ciril Ribičić, ali i tajnica za granice.

Iako je Rojsov istup nasmijao zastupnike, predsjedavajući Mato Arlović udijelio mu je opomenu zbog ´omalovažavanja drugih stranaka i političara´.

Gotovo cjelodnevnu raspravu o HSLS-ovu prijedlogu da se nevažećim proglasi ljetos ratificirani ugovor o nuklearci Krško, obilježila je i Dorica Nikolić (HSLS), prozvavši sve kolege koji su ljetos glasovali za ratifikaciju da su to učinili zbog osobnih interesa.

´Svatko ovdje tko je dignuo ruku imao je svoj osobni interes´, rekla je HSLS-ova zastupnica Nikolić za saborske rasprave o HSLS-ovu prijedlogu da se ništavnim proglasi ratificirani ugovor o nuklearci.

Podsjetila je da se na Krškom raspala jedna Vlada i skoro se raspala jedna stranka, te je ustvrdila da je to zato jer je ´nekima bilo ugodnije da stave ´glavu dolje, ruku gore´, jer su uzimali visoke kredite, pa bi bilo opasno da nemaju visoke plaće´.

Tvrdi i da se Hrvatska boji reći da joj je nešto ukradeno i da je netko lopov, da se ponaša po modelu ´mene tuku, a meni neugodno´.

Saborski zastupnici raspravili su, ali nisu popodne glasovali o HSLS-ovu prijedlogu, a zastupnici su, za predlaganje eventualnih zaključaka, dobili rok do utorka, 11. ožujka, kada se nastavlja 30. sjednica.

Time je završen današnji rad Hrvatskog sabora.

Umjesto u srijedu, Hrvatski će sabor sjednicu nastaviti u utorak, kako bi dobio na vremenu i uspio raspraviti sve predviđene točke i u idući petak zaključiti 30. sjednicu.

U utorak će se raspravljati o reformi pravosuđa, a za srijedu je najavljena objedinjena rasprava o prijedlozima izbornog zakona - HSS-a, DC-a, SDP-a te Zlatka Kramarića (LS) i Damira Kajina (IDS).

Pročitajte više