Rračan: Hrvatska i Mađarska se prometno povezuju

MAĐARSKA će do 2007. završti autocestu do Hrvatske, a u skoroj će se budućnosti unaprijediti i zrakoplovne i željezničke veze između dvije zemlje, izjavio je u Budimpešti hrvatski premijer Ivica Račan, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj.

Prvi put je Mađarska na visokoj premijerskoj razini preuzela obvezu da do 2007. završi cestu koja će s hrvatske strane biti gotova već do 2004.

"Do 2007. bit će moguće spojiti te dvije dionice autoceste Budimpešta-Zagreb-Rijeka. Hrvatska će svoj dio završiti još znatno prije", rekao je Račan nakon razgovora s mađarskim premijerom Peterom Medgyessyem.

Udruge mađarskih Hrvata strahuju da bi skori mađarski ulazak u EU mogao otežati prijelaz preko granice.

"Propusnost granice treba očuvati i nakon mađarskog priključenja EU" rekao je Račan.

Mađarski je premijer najavio skoro potpisivanje sporazuma o graničnom prometu, kojim bi se ubrzala carinska kontrola na cestovnim i željezničkim prijelazima.

Mađarska državna zrakoplovna tvrtka Malev 5. svibnja počinje letjeti prema Splitu, a "želja je Mađarske da bude i tri leta na dan između Budimpešte i Zagreba" rekao je Medgyessy.

Dvojica su premijera dogovorila da od 2004. barem jednom dnevno između Zagreba i Budimpešte vozi vlak "intercity", uz ubrzavanje carinskih formalnosti i obavljanja kontrole u vlaku za vrijeme vožnje.

Dvojica su premijera ministre gospodarstva zadužila da u roku od 15 dana definiraju sva otvorena pitanja mađarskog ulaganja u riječku Luku.

Hrvatski je premijer Račan predložio a mađarski prihvatio inicijativu o pokretanju projekta "Ekoturistička rijeka Drava", u kojemu bi dvije zemlje povezale ekologiju i turizam, a projekt nastojale podići i na regionalnu razinu.

Račan je tijekom sastanka postavio i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u mađarskom Parlamentu jer je "mađarska manjina razmjerno zastupljena u Hrvatskom saboru". Mađarski je premijer rekao da takva ideja još nema normativnu podlogu, ali postoji spremnost za promjene. "Nadam se da ćemo za to pitanje dobiti potporu u parlamentu" rekao je mađarski premijer ali nije spominjao rokove.

(Hina) vm rb

Pročitajte više