Rusi spremni primiti Miloševića u moskovsku bolnicu

IAKO se tužiteljstvo Međunarodnog suda u Haagu tome protivi, čini se da bi najpoznatiji haški osumnjičenik uskoro mogao privremeno napustiti pritvorsku ćeliju zatvora u Scheveningenu. Rusija namjerava predsjedništvu Suda dati garancije koje bi mogle biti odlučujuće u donošenju odluke o puštanju Miloševića na odlazak na liječenje u Moskvu.

Podsjetimo, svrgnuti srbijanski predsjednik prošlog je mjeseca tijekom redovitog sudskog ročišta tražio od Suda dozvolu za odlazak na liječenje u Moskvu, na što je predsjedavajući sudac Patrick Robinson ostao zatečen. No, kako se čini, za Miloševića pozitivno riješenje njegovog upita nije tako neizgledno.

Beogradski Glas Javnosti piše kako je ruska Vlada spremna Sudu u Haagu dati sva potrebna jamstva kojima bi se Miloševiću omogućio odlazak u moskovsku kardiovaskularnu kliniku "Bakulin" gdje će biti podvrgnut provjeri zdravstvenog stanja.

Tako bi se, ukoliko mu Sud odobri odlazak na liječenje, Milošević već ovog tjedna mogao naći u Moskvi u kojoj bi na pregledima proveo između 3 i 4 dana, piše list pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

"Sloba najviše vjeruje ruskim liječnicima. Upravo u ekipi koja ga je više puta pregledala u zatvoru, bilo je i dvoje kardiologa iz "Bakulina" koji su također inzistirali na tome da se Miloševića hospitalizira u njihovoj bolnici. U tijeku su konzultacije s ruskom vladom, a prema nekim informacijama, i sam predsjednik Vladimir Putin se založio za Miloševićev dolazak u Rusiju." - tvrdi Glasov izvor te dodaje da su šanse za Miloševićev odlazak u Moskvu vrlo izgledne.

Ruski parlament Duma navodno je već i javno zatražio puštanje Miloševića u kliniku, a nagađa se da je za ovo najviše zaslužan Miloševićev brat Borislav koji duži niz godina živi u Moskvi i koji je vrlo utjecajan u visokim diplomatskim krugovima u Rusiji, zaključuje Glas Javnosti.

Foto: Arhiva

Pročitajte više