Ruska ambasada u Hrvatskoj napala profesora prava: Odite na front u Ukrajinu

Andrej Nesterenko Foto: Pixsell/Srecko Niketic

RUSKA veleposlanstva diljem svijeta često staju u obranu ruske verzije zbivanja u Ukrajini te u svojim priopćenjima ili objavama znaju kritizirati javne osobe koje oštro istupaju protiv ruske invazije.

Slično se dogodilo i s ruskom ambasadom u Hrvatskoj, koja je poslala otvoreno pismo profesoru Davorinu Lapašu s Katedre za međunarodno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Naime, Lapaš je prije tjedan dana za Večernji list komentirao Putinov napad na Ukrajinu te rekao da se radi o jednom od najtežih zločina u međunarodnom pravu.

Ruski ambasador Andrej Nesterenko je stoga prije par dana reagirao na Lapašove izjave i u pismu naveo da je "užasnut njegovim procjenama i zaključcima".

"Mogu zamisliti s kakvim znanjem međunarodnog prava studenti izađu iz Vaše učionice"

"Poštovani gospodine profesore, Ne poznajem Vas osobno, ali nakon što sam pročitao Vaš intervju na temu međunarodnog prava u vezi sa situacijom u Ukrajini, bio sam užasnut Vašim procjenama i zaključcima: uvijek sam percipirao kako profesori u bilo kojoj zemlji trebaju biti vodilja objektivnosti, političke nepristranosti, moći znanosti i oni su odgovorni za pripremu budućih generacija svojih zemalja, koje su podložne zakonima i vladavini prava. No, očito sam pogriješio, barem u odnosu na pojedinačne predstavnike 'znanosti'", napisao je Nesterenko.
 

"Mogu zamisliti s kakvim znanjem međunarodnog prava studenti izađu iz Vaše učionice. Prema Vašoj logici, ovo 'pravo' može biti dvije vrste: pravo za situacije kategorije uvjetno A i za situacije kategorije B. Agresije/ratovi provedeni posljednjih godina, primjerice, u bivšoj Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Afganistanu itd. – to su navodno bile specijalne operacije međunarodne koalicije pod okriljem NATO-a za dobrobit zapadne civilizacije i demokracije i stoga treba spadati u kategoriju A", dodaje.

"Vaši gospodari - Sjedinjene Države"

"Sve ostalo, koliko god neusklađeno s interesima vaših 'gospodara' – Sjedinjenih Država – spada u kategoriju B. Svi vaši saveznici, nažalost, nemaju, odnosno ne mogu imati vlastito mišljenje, unatoč svim šuškanjima "da smo suvereni i neovisni". Ovo je apsolutna nepravda", komentirao je ruski veleposlanik.

"Ali kada je riječ o izražavanju volje čitavih naroda i narodnosti o njihovoj neovisnosti, onda se zapadne zemlje odmah pozivaju na određeni 'tabu', budući da takva formulacija pitanja ne odgovara njihovim 'interesima'. Oružano podržavanje vlastitog izbora smatra se "neopravdanom agresijom", što spada u kategoriju B", dodaje.

"Takav pristup pokazao se već u prvim sekundama nakon objave rezultata općenarodnog glasanja o pitanju proglašenja neovisnosti Donetske i Luganske Republike, koje su željele dobiti autonomiju i neovisni razvoj od onog dijela Ukrajine koji je bio preplavljen idejama nacionalizma i neofašizma", navodi Nesterenko.

Osvrnuo se na bombardiranje sela u Vijetnamu

"No, vratimo se Vašem 'profesionalnom' razmišljanju. Zanimljivo je saznati koje su norme međunarodnog prava regulirale masovno bombardiranje sela u Vijetnamu od strane američke vojske, posebice Son My, korištenje napalma i drugih vrsta zabranjenog oružja, korištenje u zračnim napadima tijekom tzv. akcija spašavanja u bivšoj Jugoslaviji grafitnih punjenja i bombi s nuklearnim komponentama, zbog kojih mnogi građani balkanskih zemalja pate od onkologije", dodaje.

"A gdje je reakcija zapadnih aktivista za ljudska prava na korištenje od strane NATO-a, odnosno Amerikanaca, fosfora i drugih elemenata zabranjenih međunarodnim sporazumima tijekom nedavnih vojnih operacija u inozemstvu od strane Sjevernoatlantskog saveza, koji uključuje i vašu državu", pita ruski ambasador.

"Visoki čelnici Ukrajine su izjavili da je potrebno uništiti sve Ruse"

"Ujedno je zanimljivo dobiti komentare o tome koliko su u skladu sa zajedničkim europskim vrijednostima i demokracijom: 1. Izjave visokih čelnika Ukrajine da je potrebno uništiti sve Ruse kao nepotrebnu biomasu, uklj. uz korištenje nuklearnog oružja; 2. Proglašenje organizatora pokolja civila na njihovom teritoriju (Poljaci, Židovi, Rusi, Romi i dr.) tijekom Drugog svjetskog rata Stepana Bandere nacionalnim herojem (pitajte Poljake za njihove ocjene barem dobro poznate tragedije u Volinji)", stoji u pismu veleposlanstva Ruske Federacije.

"3. Poticanje 'bakljadi' neonacista u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima koji koriste svastiku nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata; 4. Stvaranje tzv. kaznenih bataljona, na primjer, 'Aidar' i 'Azov' za uništavanje svih nepoželjnih građana sadašnjem kijevskom režimu, koji je uspostavio svoju vlast u cijeloj zemlji prije 8 godina kao rezultat 'krvavog puča na Majdanu'", dodaje se.

"5. Spaljivanje svojih živih građana u Domu sindikata u Odesi 2. svibnja 2015.; 6. Stvaranje na teritoriju Ukrajine desetaka tajnih biolaboratorija financiranih od Pentagona;
7. Zakonska zabrana u Ukrajini korištenja ruskog jezika, ruskih škola, ruskih medija itd., kao i zabrana djelovanja oporbenih stranaka, uklj. saborske. Ovaj popis se, naravno, može nastaviti", piše Nesterenko.

"Ima osakaćenih žena i staraca,o čemu zapadni mediji zataškavaju"

"Ali, glavno je s kojim pravom, unatoč sporazumima iz Minska potpisanim
u prisutnosti međunarodnih posrednika (Njemačka, Francuska, Rusija), Oružane snage Ukrajine posljednjih 8 godina granatiraju regije Donjeck i Lugansk, što je dovelo do brojnih žrtve među civilima, u tisućama, u nazočnosti promatrača OESS-a. Mnoga djeca su bila žrtve takvih napada, a mnoga su ostala siročad", dodaje.

"Ima osakaćenih žena i staraca,o čemu zapadni mediji zataškavaju, čak i u Hrvatskoj. A to je hvaljena europska 'sloboda medija'! Ali temeljno važno pitanje je negdje drugdje: kako su slobodoljubivi Ukrajinci – prijatelji Europe – mogli hladnokrvno ubiti stanovnike ovih dviju republika, koje su ti isti Ukrajinci smatrali građanima svoje zemlje. Zar ovo nije genocid?", navodi ruski veleposlanik.

"I još jedna važna točka, koja će, čini mi se, ostati na vašoj savjesti. U ovom intervjuu tvrdite da su se 'slučajevi prijetnji (čitaj 'agresije' u kategoriji A) međunarodnom miru i sigurnosti kršeći Povelju UN-a događali i prije' (hvala na iskrenom priznanju!), ali 'u slučaju Rusije i Ukrajine, imamo čisti (tj. ne prljavi) slučaj agresije kakav nismo vidjeli od iračke agresije na Kuvajt'. Dalje se spominje kubanska raketna kriza ranih 1960-ih, kada su 'Sovjeti htjeli Kubi 'u američkom dvorištu' pružiti nuklearno oružje, a Amerikanci su to zaustavili", dodaje.

"Kao profesoru, bilo bi lijepo znati povijest kubanskog pitanja"

"A kada je SAD 'u dvorištu' Rusije, t.j. nekoliko kilometara od naše granice na teritoriju Ukrajine pokušali su napraviti bazu NATO-a, svim članicama Saveza, pa tako i Hrvatskoj, to se očito 'jako svidjelo'. Kao profesoru, bilo bi lijepo znati povijest kubanskog pitanja, ako ga spomenete", stoji u pismu.

"Akcije sovjetskog vodstva su bile poduzete nakon što se u Turskoj smjestile ogromne američke rakete usmjerene na našu bivšu zemlju. Hvala Bogu da je tada sukob bio riješen. Ali nemojte zaboraviti da je već dugi niz godina dio Otoka slobode pod okupacijom Sjedinjenih Država - Guantanamo - gdje su osnovali odiozni zatvor, gdje bi Vama bilo zanimljivo doći u posjet i upoznati se kako međunarodno pravo se primjenjuje na zatvorenike na američki način (kategorija A)", dodaje se.

"A Vi kažete da 'Amerikanci nisu okupirali napadnutu državu'. Ne bi bilo previše spomenuti i Republiku Cipar koja je nakon završetka kolonijalne vladavine Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske bila prisiljena napustiti nekoliko dijelova otoka pod svojim suverenitetom, uklj. Akrotiri - sada to je dobro funkcionirajuća zračna baza za dvije ključne članice NATO-a - Veliku Britaniju i Sjedinjene Države", piše Nesterenko.

"Želim Vam daljnji uspjeh u svladavanju osnova znanosti"

"Baš iz tog zatvorenog objekta poletjeli su američki i britanski bombarderi i borbeni zrakoplovi, posebice kako bi bombardirali Irak tijekom tamošnje vojne operacije. Na istom mjestu, na Cipru, važno je podsjetiti na Tursku Republiku Sjeverni Cipar koja postoji već dugi niz godina. S kojim pravom? Možda stručnjaci za pravna pitanja iz Hrvatske znaju odgovor na ovo pitanje?", dodaje.

"Želio bih predstaviti mnoge druge argumente, ali kratkoća korespondencije to ne dopušta. I zadnje. Moj otac je bio specijalist za područje međunarodnih odnosa i dobro je znao osnove zakona koji je na njih primjenjiv, a moja sestra je bila doktorica prava. Stoga međunarodno pravo nije nepoznata materija za mene", navodi ruski veleposlanik.

"Kao i matematika, temelji se na jasnim definicijama. Ali njihovo proizvoljno tumačenje zarad pozicije jedne ili druge političke snage nikome ne čini čast. Želim Vam daljnji uspjeh u svladavanju osnova znanosti koja se proučava te kako za 'ilustraciju' i stjecanje praktičnog znanja posjetite mjesta borbenih akcija u Ukrajini", zaključio je Nesterenko.

Pročitajte više