Ruski nacionalistički zastupnici potpisali antisemitski pamflet

DVADESET nacionalistički orijentiranih zastupnika donjeg doma ruskog parlamenta, članova parlamentarnih klubova Komunističke partije, nacionalističke stranke Domovina i stranke LDPR ultranacionalista Vladimira Žirinovskog, potpisalo je i u utorak podijelilo pamflete antisemitskog sadržaja uoči obilježavanja 27. siječnja, godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu.

U dokumentu se, među ostalim traži i službena zabrana djelovanja svih židovskih organizacija u Rusiji, te se one nazivaju oruđem "antikršćanske" vjere koja prijeti Rusiji.

Tekst ruskih zastupnika napisan je na papiru sa zaglavljem donjeg doma ruskog parlamenta. U njemu se od ruskog Javnog tužiteljstva u ime "obrane domovine" zahtjeva "službeno pokretanje sudskog procesa o zabrani djelovanja svih židovskih zajednica u Rusiji".

Dokument je osudilo izraelsko veleposlanstvo u Moskvi zatraživši od ruskih vlasti da reagiraju na "pozive na oživljavanje fašizma" uoči obilježavanja 60. obljetnice oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu, u kojemu će, uz broje svjetske čelnike, u četvrtak sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Navodi iz spomenutog teksta istovjetni su onima koje je koristio nacistički režim kada je radio na masovnom istrebljenju židova tijekom Drugog svjetskog rata."

"Demokratski je svijet danas u potpunosti pod financijskom i političkom kontrolom židova, a mi ne želimo da naša Rusija, protiv čijeg se preporoda vodi stalni rat bez pravila, bude među tim neslobodnim zemljama", kaže se u tekstu u kojemu se među ostalim dodaje da su čak i Sjedinjene Države "postale instrumentom za postizanje globalnih židovskih ciljeva".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo taj pamflet ocijenivši da se u njemu izlažu "otvoreno antisemitska stajališta".

"Ova izjava nema ništa zajedničko sa službenim stajalištima ruskog vodstva, koje odlučno odbacuje bilo kakvo potpirivanje etničkih napetosti i ksenofobije, uključujući i antisemitizam", priopćilo je ministarstvo.

Pročitajte više