Sabor: država neće sudjelovati u obeštećenju oboljelih od trihineloze

Država neće sudjelovati u obeštećenju oboljelih od trihineloze u Istri naime, Vlada, a ni saborska većina, nisu podržali amandaman Kluba IDSa da se radi odštete oboljelima u državnoj blagajni osigura 5,5 milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva objektivno ne može snositi odštetu, štetu može snositi samo onaj tko ju je napravio, izjavio je kasno večeras, za saborskog izjašnjavanja o amandmanima na državni proračun za 2003., zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić.

Bilić kaže da prema Ministarstvu nema odštetnih zahtjeva.

Damir Kajin (IDS) pak tvrdi da je država objektivno suodogovorna za epidemiju trihineloze u Istri kada je oboljelo oko 130 ljudi.

Osim toga, podsjetio je Kajin, potpredsjednik Vlade Slavko Linić obećao je da će država djelomično izići u susret oboljelima.

Bolje nisu prošli ni ostali ´zdravstveni´, odnosno amandmani iz područja socijalne skrbi kojima su tražena sredstva iz državnoga proračuna kako bi se izgradile, obnovile ili opremile zdravstvene i ustanove socijalne skrbi, sudske zgrade.

Vlada je odbila zahtjeve klubova HDZ-a i HSP/HKDU-a, te Vesne Škare-Ožbolt (DC) da se rodiljne naknade i naknade za opremu novorođenčadi povećaju, odnosno vrate na razinu iz 2000. godine.

Pročitajte više