Sabor nije ponovo glasao o financiranju i poslovanju željeznica

SABOR nije ponovio glasovanje o jučer raspravljenom Programu financiranja upravljanja lokalnim prugama i Planu poslovanja HŽ-a od 2003. do 2007., pa su priznati prethodni rezultati glasovanja kojima im je uskraćena potpora.

Naime, na početku današnjeg zasjedanja za Program i Plan glasovalo je 39 zastupnika, 34 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana, te je rezultat glasovanja bio 39 prema 39.

Nakon konzultacija, Milanka Opačić (SDP) je u ime koordinacije klubova vladajuće koalicije predložila odgodu glasovanja za idući tjedan jer su, kako je kazala, ti prijedlozi dugo bili u proceduri zbog čega su zaključci dijelom loše sastavljeni.

Tome se usprotivio Vladimir Šeks (HDZ) istaknuvši da je glasovanje već obavljeno, u skladu s Poslovnikom i zakonom, te da se ne može ponovno glasovati.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić zatim je važećima proglasio rezultate glasovanja po kojima Program i Plan nisu prošli, sve dok zastupnici ne predlože drugačije zaključke, a Sabor ih prihvati.

Prema Planu poslovanja HŽ-a, u željezničku infrastrukturu u naredne je četiri godine nužno uložiti oko 15,2 milijarde kuna - za infrastrukturu 10,3 milijarde, teretni prijevoz 1,7 milijardi, putnički prijevoz 3,1 milijardi.

Kao preduvjet za realizaciju ciljeva navedeno je ulaganje od 5,9 milijardi kuna za redovno održavanje infrastrukture, te 1,8 milijardi za subvencije u putničkom prijevozu.

Kao ciljevi Programa financiranja lokalnih pruga navedeni su 5.000 tona prevezenih tereta i 15.000 prevezenih putnika po zaposlenome godišnje. Nužno je i podizanje prosječnog prijevoznog puta tereta preko 200 kilometara, a putnika za 30 posto.

Sabor nastavlja rad raspravom o zakonskom prijedlogu o osnivanju Spomen područja Grada Vukovara DC-ove zastupnice Vesne Škare Ožbolt.

(Hina) tr mć

Pročitajte više