Sabor počeo raspravu o Zakonu o zaštiti potrošača

PREDLOŽENIM zakonom o zaštiti potrošača Hrvatska bi preuzela pozitivne europske smjernice, posebno u području javnih usluga kojima cijena mora biti prihvatljiva i socijalno ugroženim građanima, rekao je danas u Saboru ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Obrazlažući pred zastupnicima konačni tekst vladinog prijedloga zakona, Jurčić je kao javne usluge koje se plaćaju naveo struju, plin, javni prijevoz, odvoz smeća, odvodnju otpadnih voda i telefonske usluge.

Nadležna tijela lokalne uprave i samouprave bila bi dužna stvoriti uvjete za tržišno natjecanje u području javnih usluga, odnosno spriječiti monopolizaciju, i te usluge naplaćivati na socijalno prihvatljiv način, prema stvarnoj potrošnji u obračunskom razdoblju primjenom tarifnog sustava, kazao je.

Isto se odnosi i na tijela koja dodjeljuju koncesije za obavljanje javnih usluga - cijene moraju biti dostupne i građanima sa posebnim socijalnim potrebama.

Trgovci bi imali veću odgovornost prema potrošačima, ispostavljati račune na vidljiv i čitak način, točno i potpuno informirati potrošače o uslugama koje nude.

Radi zaštite potrošača predviđeno je osnivanje savjetovališta, koje će se financirati iz državnog proračuna i u kojemu će raditi stručnjaci.

Udruge za zaštitu potrošača bile bi nadležne za informiranje potrošača, ispitivanje proizvoda na tržištu i javno objavljivanje rezultata, te podršku oštećenim potrošačima.

Kao podrška predviđena su i mirovna vijeća, koja bi bila nadležna da sporove između potrošača i trgovaca pokušaju riješiti izvansudski, arbitražom, rekao je ministar Jurčić.

Sabor je nastavio raspravu o predloženom zakonu o zaštiti potrošača.

Pročitajte više