Sabor: Većina klubova ne podržava izmjene ZOR-a

VEĆINA parlamentarnih klubova nije u nastavku saborske rasprave podržala predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), ocijenivši da neće pridonijeti rastu zaposlenosti i ukupnom gospodarskom rastu.

Za saborsko čitanje predloženih izmjena ZOR-a izričito su se izjasnili samo klubovi SDP-a i Libre, za prethodnu raspravu bili su LS, HSLS, DC i HDZ, protiv Vladina prijedloga bili su HB i HSP/HKDU, dok HSS i HNS nisu imali izričit stav.

Većina predstavnika oporbenih i klubova vladajuće koalicije smatra da radnička prava, otpremnine i otkazni rokovi nisu prepreka gospodarskom rastu i ulaganjima u Hrvatsku, te da izmjenama ZOR-a treba prethoditi uspostavljanje učinkovitije socijalne zaštite radnika kroz izmjene drugih socijalnih zakona.

Većina klubova traži prethodnu raspravu kako bi se socijalnim partnerima (Vlada, sindikati, poslodavci) omogućio dodatni manevarski prostor za kompromise oko spornih pitanja.

Klubovi su se složili da ZOR treba mijenjati, ali ne smanjenjem radničkih prava, te zamjerili što su izmjene ZOR-a upućene u saborsku raspravu bez prethodnog konsenzusa socijalnih partnera.

Ministar rada Davorko Vidović izrazio je uvjerenje u postizanje dogovora sa socijalnim partnerima, te ocijenio da prethodna saborska rasprava nije potrebna jer bi se time samo usporilo donošenja zakona.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) netočnim smatra tvrdnje Vlade da je izmjenama ZOR-a prišla zbog ´rigidnosti´ radnog zakonodavstva, kako bi povećala zaposlenost i smanjila troškove rada.

´Glavni uzrok nezaposlenosti nije rigidno zakonodavstvo, već Vladina pogrešna i promašena gospodarska politika´, rekao je.

Klub SDP-a drži da je oko nekih spornih pitanja već postignut tripartitni dogovor, te od Vlade traži da dogovorene odredbe uvrsti u konačni prijedlog koji bi, rekao je Mato Arlović, što prije trebao doći u Sabor.

No, istaknuo je Arlović, o njemu bi se trebalo izjasniti tek nakon izmjena ostalih socijalnih zakona, posebno onih koji će odrediti rokove za završetak radnih sporova na sudu (SDP predlaže rok od šest mjeseci), te podjelu sredstava socijalne zaštite u odnosu na smanjena radnička prava.

SDP se zalaže da ugovor o radu na određeno vrijeme bude iznimka, te da se u ZOR-u točno odredi u kojim se slučajevima može primijeniti, kao i da može trajati do tri godine. Zauzima se i za dodatno preispitivanje otkaznih rokova, odnosno njihovo povećanje i usklađivanje s otpremninama, kaže Arlović.

Klub HSS-a protivi se da Sabor bude arbitar u neriješenim odnosima između socijalnih partnera jer je to neproduktivno i ne odražava realno socijalno i stanje hrvatskog gospodarstva, te zaštite radništva, rekao je Luka Trconić.

Smatra da su promjene ZOR-a nužne, ´ali moraju biti domišljene i u skladu s realnim mogućnostima koje će izbalansirati odnosa rada i kapitala koji ne smije biti samo na teret jedne kategorije (radništva) nego i ostale dvije´, dodao je.

Klub IDS-a podržat će predložene izmjene samo ako stupe snagu kada Hrvatska bude primljena u EU, odnosno kada će moći prihvatiti njezine standarde, rekao je Damir Kajin.

Ivić Pašalić (Kluba HB-a) smatra neprihvatljivim usklađivanje radnog zakonodavstva s europskim standardima, a da se istovremeno ne suzbija korupcija i mito, provodi revizija privatizacije i reforma pravosuđa.

Đurđa Adlešić (Klub HSLS-a) drži da su zastupnici i javnost prije rasprave o ZOR-u trebali dobiti odgovore zašto Hrvatska ima nizak standard, loše gospodarstvo i veliki broj nezaposlenih, te simulaciju koliko bi se takvim zakonom otvorilo radnih mjesta.

Anto Đapić u ime Kluba HSP/HKDU drži da prijedlog ZOR-a nije plod konsenzusa rada i kapitala već ispunjenje zahtjeva Svjetske banke i MMF-a.

Vilim Herman (Klub Libre) podržava raspravu u prvom čitanju kako se ne bi odgađalo donošenje tako važnog zakona, te omogućio gospodarski razvoj Hrvatske uz potrebne korekcije kako bi se ostvarila poželjna fleksibilnost tržišta rada i razina socijalne zaštite radnika.

Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a) smatra da bi donošenje ZOR-a u predloženom obliku mogao izazvati nestabilnost, jer Vlada nameće neprimjerena rješenja.

Vesna Pusić (Klub HNS/PGS/SBHS) smatra da predloženi zakon ide u dobrom smjeru fleksibilizacije tržišta radne snage, te da je preduvjet zadržavanja postignutih makroekonomskih trendova.

Pročitajte više