SAD će pozvati Europu da preuzme ključnu ulogu na Bliskom istoku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush će, kako se očekuje, pozvati Europu da preuzme ključnu ulogu u pomaganju novom palestinskom čelništvu da izgradi institucije i pripremi se za pregovore s Izraelom, piše u petak list The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke i europske diplomate, da bi takav poziv predstavljao zamjetno povećanje suradnje između Washingtona i njegovih europskih saveznika na Bliskom istoku u doba nakon Jasera Arafata.

Prijeporna točka između dviju strana dosad je bilo to što su Europljani nastavili komunicirati s Arafatom koji je preminuo u četvrtak. SAD i Izrael su držali da se bliskoistočni sukob dade riješiti samo bez Arafatova sudjelovanja.

O novoj ulozi Europe vjerojatno će biti govora u petak na susretu predsjednika Busha i britanskog premijera Tonyja Blairea, kao i o američkoj potpori konferenciji o Bliskom istoku koju Blair želi održati početkom iduće godine u Britaniji, rekli su diplomati.

List piše da je cilj nekih Europljana da dobiju američku potporu da se pređe s uskih pitanja izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze na izravne razgovore o granicama buduće palestinske države.

Američki dužnosnici, piše NYT, kažu da je slabo vjerojatno da će Bushova administracija ići tako daleko ili čak izvršiti pritisak na Izrael da zamrzne širenje židovskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju i u drugim pitanjima.

Američka spremnost da angažira Europu vjerojatno će se usmjeriti na ohrabrivanje umjerenih Palestinaca da preuzmu vodeće uloge, pomoći im da provedu izbore i obnove sigurnost te na rad sa Svjetskom bankom da financira preuzimanje zgrada u Gazi nakon što se Izrael povuče, smatra list.

The Washington Post piše kako je Bijela kuća spremna razmotriti britanski prijedlog da imenuje posebnog izaslanika za Bliski istok koji bi vodio mirovni proces.

List piše, navodeći neimenovanog dužnosnika Bijele kuće, da je Bushova administracija spremna vrlo pažljivo saslušati tu ideju. To bi bilo odstupanje od dosadašnje prakse administracije koja se klonila takvih diplomatskih imenovanja.

Pročitajte više